Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon donio poboljšanje

Žene u politici sve ravnopravnije muškarcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi zakon o ravnopravnosti spolova donio je niz poboljšanja vezanih uz sudjelovanje žena u politici, a prva prilika da se to provede u praksu pruža se na predstojećim lokalnim izborima u svibnju, kazala je danas Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova na tematskoj sjednici 'Žene na lokalnim izborima 2009'.

Sobol je navela da bi tijekom tri naredna izborna ciklusa, do 2015. na državnoj razini i do 2017. na lokalnim razinama vlasti, po sadašnjem zakonu, udio žena u politici trebao doseći 40 posto. 'Da bi se to postiglo, trebamo početi djelovati već sada', kazala je, ali istodobno izrazila nezadovoljstvo što se od svih pozvanih stranačkih čelnika na razgovor o ravnopravnosti žena u politici odazvao tek predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Ilustracija Eksplozija bijesa i nevjerice Gradska vlast šokirala savjetima za žene i trudnice: Kako zadovoljiti supruga i ne biti frustrirana

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik je ustvrdila da je trenutno najveća odgovornost za povećanje političke participacije žena upravo na političkim strankama Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik je ustvrdila da je trenutno najveća odgovornost za povećanje političke participacije žena upravo na političkim strankama, a Smiljana Leinart-Novosel, profesorica s Fakulteta političkih znanosti dodaje da je potrebna i šira društvena akcija kroz obrazovanje, civilno društvo i medije kako bi se stvorila 'kritična masa' i otklonili razlozi zbog kojih žene ne žele ili ne mogu sudjelovati u politici.

'U prvih pet godina kad se žena počne baviti politikom ona je obično 'premlada i nezrela', a u sljedećih pet već je 'stara i potrošena'', navela je potpredsjednica Sabora Željka Antunović neka od razmišljanja te dodala kako treba što prije napraviti iskorak iz takvog načina razmišljanja.

Morana Paliković-Gruden je ustvrdila da su žene, članstvom od 26 do 36 posto u političkim strankama, pokazale da žele sudjelovati u političkom životu, ali da istodobno ne žele biti zgurane isključivo u teme poput obiteljskog nasilja ili ravnopravnosti spolova već žele određivati prioritete i sudjelovati u raspodjeli novca.

'Tko se danas može odreći resursa kao što su ženska pamet i energija', pita se Paliković-Gruden.Da je danas disparitet vidljiv u svim sektorima, a ne samo u politici, složili su se svi sudionici tematske sjednice: žene i dalje zarađuju 25 posto manje i dobivaju mjesta nižeg ranga za isto obrazovanje.

Premda se svi slažu da je ravnopravnost žena u politici 'proces za koji treba vremena', iz nevladinih udruga poručuju da se, ne bude li dovoljno političke volje da se poveća broja žena u lokalnoj vlasti, više neće obraćati strankama nego građanima i upozoravati ih koja stranka ne poštuje zakon kad je riječ o participaciji žena u politici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene