Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Mind from the Future''

Bio je veliki čovjek iz malog mjesta: Njegova smrt i danas je misterij, a mnoge su mu ideje ukradene

Smiljan, rodno mjesto Nikole Tesle (Foto: INmagazin)
Smiljan, rodno mjesto Nikole Tesle (Foto: INmagazin) INmagazin
Aktualno Galerija +0 Smiljan, rodno mjesto Nikole Tesle (Foto: INmagazin) Galerija 1/1 >>
Zaslugom Nikole Tesle, posredno i neposredno, sada između ostalog, čitate portale.

Nikola Tesla je čovjek sa 112 patenata i više od 700 izuma koji su doveli do svijeta kakav je danas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preporuka za vikend Smiljan, rodni grad genija Slika nije dostupna Crne brojke su zastrašujuće Josipović: Razminiranje nam mora biti prioritet

Često nismo svjesni njegove važnosti za čovječanstvo. Na to će podsjetiti izložba ''Nikola Tesla - Mind from the Future'', koja se 25. studenog otvara Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu.

Igrajući se u djetinjstvu na obližnjem potoku, Tesla je naslutio snagu vodenih tokova. ''Kao dječak je bio jako znatiželjan pa je s gospodarskog objekta iskakao s kišobranom, ali to baš nije dobro završilo'', ispričao je Mile Čorak, voditelj Memorijalnog centra Nikole Tesle.

Veliki je izumitelj otišao u SAD jer je zaključio da će ondje lakše doći do novca za svoje eksperimente. Mnoge njegove ideje su ondje ukradene, ali on je rekao: ''Ne žalim što su ukrali moje ideje, žalim što nemaju svoje''.

Sve što je radio, Tesla je dijelio s tri, pa i broj koraka od mjesta kretanja do cilja. ''Imao je opsesivno kompulzivni poremećaj. Sve svoje operacije je dijelio s tri. Čak je rekao da je šetajući iz hotela do laboratorija brojao svoje korake, a dobiveni rezultat je morao biti djeljiv s tri. Ako nije, vraćao bi se i išao ispočetka. To je oduzimalo puno vremena, ali je rekao da je tako moralo biti'', rekao je Čorak.

Veliki misterij je ostao nakon njegove smrti, s njim se povezuju i teleportacija te zrake smrti.

Ekipa INmagazina posjetila je njegovu rodnu kuću i Memorijalni centar u Smiljanu. Kako ondje izgleda provjerite u priloženom videu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene