Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne brojke su zastrašujuće

Josipović: Razminiranje nam mora biti prioritet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetio je danas poslijepodne Memorijalni centar 'Nikola Tesla' u Smiljanu, gdje je u sklopu 'Travnja - mjeseca zaštite od mina!' predstavljen projekt razminiranja minski sumnjivog područja na 192.000 metara četvornih oko tog centra.

'Razminiranje naše lijepe domovine jedna je od najprioritetnijih zadaća. Humanitarno razminiranje ima gospodarsku i turističku dimenziju i zato je rok do 2019. krajnji cilj da Hrvatsku očistimo od mina', rekao je u Memorijalnom centru 'Nikola Tesla' predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svečano otvorenje Josipović otvorio 10. Međunarodno savjetovanje o razminiranju Slika nije dostupna Preporuka za vikend Smiljan, rodni grad genija

Dodao je da je minski sumnjivo područje od 734 četvorna kilometra s oko 80.000 mina zastrašujuća brojka. 'Nažalost, brojne su žrtve stradale, pirotehničari i civili. To su strašni argumenti koji govore u prilog potrebe razminiranja', podsjetio je predsjednik Josipović.

'Imali smo humanitarnu akciju koja je dala svoje rezultate, međutim, moramo učiniti sve da razminiranje bude kontinuirana djelatnost, da i u problemima kada, nažalost, zbog gospodarske krize proračun ne može pratiti sve projekte razminiranja, nađemo dobre ljude i potpomagatelje koji su nam spremni pomoći', rekao je hrvatski predsjednik i zahvalio svim donatorima i prijateljskim zemljama koje su se uključile u taj veliki posao.

Na kraju predsjednik Josipović izrazio je zadovoljstvo što se projekti razminiranja uspješno provode i u Lici, koja je, nažalost, u Hrvatskoj najzagađenija minama. 'Da bi ovaj prelijepi kraj koji bilježi sve uspješnije rezultate u gospodarstvu bio još privlačniji za mnogobrojne posjetitelje, potrebno je očistiti sve mine', zaključio je.

>> Vlada za razminiranje u proračunu predvidjela manje novca nego lani

O važnosti razminiranja u centru su govorili gospićki gradonačelnik Milan Kolić i ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan te upraviteljica Zaklade 'Hrvatska bez mina' Đurđa Adlešič.

'Da bi se moglo razvijati gospodarstvo i Hrvatska bila sigurna zemlja, potrebno je do 2019. očistiti sve mine', rekla je Adlešič i zahvalila svim donatorima koji su se uključili u humanitarno razminiranje, a među njima prednjače vlade Norveške, Njemačke i Japana.

Predjednik Josipović, nakon predstavljanja projekta razminiranja, razgledao je rodnu kuću istaknutog znanstvenika Nikole Tesle, a zatim i projekt razminiranja područja oko Memorijalnog centra. Novac za razminiranje 15.260 metara četvornih, od ukupno 192.000 metara četvornih, donirat će gospodin Miljenko Piršić. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene