Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolji samo Finci

Zvali su ga vražji napitak! Danas ga pijemo 100 šalica u sekundi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi stranci, samo to primijete kad dođu u našu zemlju! Prepune terase kafića.

Christian Cviljak, rodni je Berlin prije četiri godine zamijenio Zagrebom. Zbog ljubavi. Otvorio je kafić i počeo se intenzivnije zanimati i educirati u pripremanju ovog napitka. Otvorio je i portal pravakava.com na kojem preporučuje gdje popiti, ali i savjetuje kako pripremiti dobru kavu.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio strašnu istinu Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

Sličnu strast za kavom ima i Matija Hrkač, također iz Zagreba. Ovih dana vrijedno se i po dvanaest sati na dan pripremao za svjetsko prvenstvo barista koje se održava u Beču. Tamo će pokazati što zna i umije.

Nije mu to prvo prvenstvo niti natjecanje. Već je triput osvojio titulu najboljeg hrvatskog bariste. Ono kako on sprema kavu i s kolikom pažnjom i perfekcijom, nije slika svakodnevice.
Hrvati vole kavu, no najčešće piju espresso i tursku. Espresso u kafićima, tursku kod kuće.

Samo jedna, ujedno i najveća tvornica kave na dan preradi između 40 i 60 tona kave.

Na godinu se potroši u cijeloj zemlji oko 22 500 tona kave. Kriza jest, ali za to se ima. Mali gušt koji si svatko priušti. I to nekoliko puta na dan. Svake minute popije se više od 6000 šalica kave, dakle oko 100 u sekundi.

I dok se godinama pa i desetljećima govorilo da je kava loša za zdravlje, najnovija istraživanja govore kako kava blagotvorno djeluje na mozak, potiče na razmišljanje. Poznato je da održava budnost i pomaže u koncentraciji. Naravno ako ne pijemo više od dvije do tri na dan!

Premda nas bije glas velikih kavopija, susjedi ne zaostaju za nama! Štoviše, nekim Europljanima nismo ni do koljena. Finci nas šišaju za duplo! Dakle mjesta za 'poboljšanje' ima!

O svijetu kave više pogledajte u prilogu!

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene