Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđeno Dnevniku Nove TV

Milanović želi vidjeti Bajića na mjestu 13. suca Ustavnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladen Bajić, bivši glavni državni odvjetnik, čovjek je kojeg šef SDP-a i Vlade Zoran Milanović želi vidjeti na mjestu 13. suca Ustavnog suda. Potvrđeno nam je to od izvora bliskih premijeru.

Ustavni sud ima 12 članova, 13. sudac nije imenovan već godinama, a iduće godine mandat istječe za petero sudaca među kojima je i predsjednica Jasna Omejec.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Bivši glavni državni odvjetnik kojeg je hvalio haški sud, potom Europska unija, a na optuženičku klupu stavio je bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali i cijeli HDZ, šuti o mogućoj kandidaturi za suca Ustavnog suda.

Zoran Milanović u Ustavnom sudu rado bi vidio Mladena Bajića, potvrđeno je za Dnevnik Nove TV iz vrha SDP-a. Upravo bi klub zastupnika Milanovićeve stranke u Saboru mogao brzo predložiti imenovanje 13 suca Ustavnog suda. To je mjesto upražnjeno već gotovo 4 godine.

'Natječaj za to trinaesto mjesto još nije raspisan, ne mogu govoriti ni o jednom kandidatu', rekao je Peđa Grbin, predsjednik odbora za Ustav.

Da treba imati potpuni Ustavni sud, smatraju i u HDZ-u. Ali sigurno bi imali svojeg kandidata. 'Gospodin Bajić je vrhunski pravnik. Je li najbolja osoba, to mi se čini kao nagrada za njegov dosadašnji rad', rekao je Davorin Mlakar, član odbora za Ustav (HDZ).

Vesna Pusić: Cvitan bi mogao biti dostojna zamjena Bajiću

HDZ je javno podržavao Bajića. Više ga je Kritizirao SDP. A predsjednik Josipović ga je i odlikovao. No kritizira ga HDSSB-a zbog Branimira Glavaša. 'Ne može čovjek koji je montirao sudske procese i radio po političkim nalozima, sutra postati sudac koji će odlučivati o žalbama na postupke koje je sam pakirao i montirao', smatra Dinko Burić, saborski zastupnik HDSSB.

Postoji i prijepor o tome koliko tajnih glasova treba za odabir sudaca ustavnog suda. 'Treba uskladiti zakon o Ustavnom sudu, usuglasiti s Ustavom i odgovoriti na pitanje hoće li Sabor tog trinaestog suca birati sa 76 ili sa 101 glasom', objašnjava Dragutin Lesar, saborski zastupnik HL-a.

Iako bi Ustavni suci trebali biti neovisni, bira ih politika. Vladimir Šeks smatra da ne treba žuriti. Iako dijelu sudaca ističe mandat iduće godine, tvrdi neće doći do blokade suda. 'Iako petorici sudaca ističe mandat u prosincu iduće godine, oni mogu raditi još 6 mjeseci, pa će novi saziv Sabora imati šansu da izabere preostalih pet sudaca', kaže Šeks.

Uvijek je bolje birati više sudaca odjednom, jer je tako lakše dogovoriti politički konsenzus i osigurati dvotrećinsku većinu - takva je i do sada bila praksa. U izbornoj godini konsenzus oko kadroviranja je, tvrde naši sugovornici, nemoguć.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene