Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sage

Milanović prozvao gejšu u Plenkovićevoj Vladi, a Banožića baksuzom i harlekinom: ''Razmješta si plišane medeke po Gundulićevoj''

U rješavanju stambenog zbrinjavanja hrvatskih vojnika nije se napravilo ništa, ali se zato ministar obrane Mario Banožić pobrinuo za rješavanje svog stambenog pitanja, upozorio je predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 29. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije "Sveti Valentin" u vojarni "1. hrvatski gardijski zbor" na Tuškancu.

Za osobiti doprinos razvitku i ugledu države te dobrobiti njezinih građana predsjednik je pripadnike Počasno-zaštitne bojne odlikovao Redom hrvatskog pletera.

Počasno-zaštitna bojna, pristožerna postrojba Glavnog stožera OSRH-a zadužena je za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća, za potrebe državnog i vojnog vrha, predsjednika RH, Vlade, Ministarstva obrane, te ima zadaću zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH. Počasno-zaštitna bojna nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora, po kojem nosi ime njihova vojarna u Zagrebu.

Bojna je postala poznata u javnosti i zbog sukoba Milanovića i ministra obrane Marija Banožića oko umirovljenja bivšeg zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, brigadira Elvisa Burčula, nakon čega se sukob samo zaoštravao, a odjeci su i danas bili prisutni.

Upitan je li promijenio stavove oko početka rata u Ukrajini unatrag godinu dana u izjavi za medije Milanović je samo kratko kazao: ''Citirat ću glavnog tajnika NATO-a od prije nekoliko dana. Stoltenberg je naglasio da je rat u Ukrajini počeo 2014. Tada sam bio premijer i slažem se s njim''.

''Mene ovdje i inače, ali posebno danas na ovom mjestu na ovaj dan puno više zanimaju potrebe Hrvatske vojske. Ja to vidim kao dužnost pa zato mogu nešto o tome reći. Ništa se nije promijenilo u potrebama, zajednički je nazivnik jedno veliku mutno, masno ništa'', rekao je Milanović u izjavi novinarima.

O gejšama, baksuzima i plišanim medekima

''U jesen 2020., taman je otišao Krstičević, a došao Banožić, potpisao sam suglasnost, mišljenje o Planu Vlade za stambeno zbrinjavanje. Ništa od toga dvije godine. To je problem u vojsci, ljudima koji putuju, koji su slabo plaćeni, koji nam se osipaju. To je Banožić stavio u ladicu. Dvije godine nažalost ništa, Plan je objavljen u Narodnim novinama. Banožić je zbrinuo sebe. On se uredno, kao svaki mali lopov, misleći da radi ispravno, obratio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. On bi ustvari otkupio stan u Gundulićevoj koji si je lijepo namjestio plišanim medekima. Ovaj se baksuz sjetio prije zbrinuti sebe, ali za vojsku ništa. To su potrebe Hrvatske vojske'', kazao je Milanović.

''O streljivu neću ni govoriti'', dodao je pa nastavio: ''Teško ga se nabavlja, a sada nikako. Dvije godine na to upozoravam i onda slušam komentare Grlića Radmana, kao da govorim da je sad požar u njegovoj klaonici pasa i mačaka. Ja o tome ne mogu govoriti jer ne znam. Tako i on ne može govoriti o stvarima o kojima nema pojma. Govori ih samo zato da bi mogao podilaziti svome gazdi''.

Nazivajući opet Banožića baksuzom, nije zaboravio podsjetiti na slučaj Burčul, a novinarima je rekao da ne uspoređuju njegovu i ovu Vladu.

''Ja povremeno potpisujem neka imenovanja... Niz mjesta i dalje stoji nepopunjeno zato što ovaj baksuz to drži u ladici, umjesto da ga vrate na traktoru s kojim je ovdje dobalavio. Ako to nije lopovluk, onda ne znam što jest. Morat ću i ja nešto poduzeti, tome će doći kraj. To je nepošteno prema sustavu, ali frajer se sjetio tražiti mišljenje Povjerenstva da bi otkupio stan po povoljnijoj cijeni. Sam je sebi podvalio loptu, što je to. Frajer se sjetio pobrinuti za sebe'', nastavio je Milanović.

Pročitajte i ovo Predsjednik uručio odlikovanja - 6 Transplantacija matičnih stanica Milanović odlikovao kremu hrvatske medicine: "Vi ste mala moćna gomila koja je dosegla svjetski vrh"

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Kazne zbog curenja podataka Milanović o Plenkovićevoj ideji: "Prvog tko bude osuđen ja ću pomilovati"

''Bit priče je da je moja Vlada u vrijeme teške krize nabavljala stvari jeftino, besplatno inteligentno, žicarski, ako hoćete, bili smo prvi da se negdje ugradimo'', istaknuo je Milanović.

''Ne kažem da je to jednostavno, dovraga. To je posebno komplicirano kad nemate novca, ali me ne slušate - frajer se pobrinuo za sebe, sebi plišane mede raspoređuje po uglovima Gundulićeve. Vi se možete vraćati na ono što je moja Vlada napravila. 50-ak vozila su na nekoj ledini, ja od ove Vlade očekujem samo najgore, i to dobivamo. Moja Vlada je nabavila višak, u tom broju nam nije trebalo. Banožić je tu samo harlekinska figurica, njega netko na ovo potiče i podržava ga, a to je Plenković. Imamo cijeli niz položaja koji nisu popunjeni'', dodao je.

''Banožić je običan pijun, harlekin''

Opetovao je da ne postoji ministar obrane: ''Ja ga ne spominjem pa nemojte ni vi. On je običan pijun, harlekin. Ja sam na njegovu suglasnost imenovao kandidate koji nemaju strogo gledajući uvjete. Ako netko nije radio u toj struci, a predlažete ga, onda ga možete imenovati na dvije godine, ne četiri, tako smo se dogovorili. To je takva kronika laži i lopovluka, a frajer nije ni ispitan. U mojoj Vladi ste imali jedan jedini slučaj trgovine utjecajem načelnice Porezne uprave, usporedite to s ovom vlasti već sedmu godinu. U mojoj Vladi nije bilo posla za DORH. Jel bilo? Nije bilo. Ili smo bili briljantni skrivači ili smo radili fantastičan posao".

O Zambiji: ''Nisam primjetio da su Francuzi ili Nijemci prostrli ćilim za nas da nam pomognu''

Osvrnuo se i na slučaj uhićenih hrvatskih državljana u Zambiji: ''Hrvatska ne može napraviti puno više po pitanju zaštite. Pitajte ovog, gejšu Sergeja Lavrova, on je navodno ministar vanjskih poslova. Nije da ta osoba koja bi bila dolje može tko zna što učiniti. Mislim da je to Jesenjin već poduzeo ili se objesio na luster kraj radijatora."

"Bojim se da Hrvatska u ovom trenutku ne može više. Nije realno. Moraš se nekome obratiti za pomoć, to nije EU. Nisam primijetio da su Francuzi ili Nijemci, koji dolje imaju veleposlanstvo, prostrli ćilim za nas, da nam pomognu. Kupujemo oružje od njih. Očekujem da daju krv za nas u Zambiji, ali ništa od toga."

Upitan o zabrani koncerta u Puli, kazao je da se to iz ljubavi naziva cajkama: ''Od srca. Ja ne volim tu muziku, nikad je nisam podnosio. Ide mi na živce, bole me kosti od nje. Ja je ne bih branio. Odluka pulskog gradonačelnika je da to ne daju jer će tamo biti cajke. E, sad, imali smo i Thompsonov koncert u Puli prije deset i više godina, pa su isto neki raspravljali o tome. Većinu stvari ja ne bih zabranjivao. Ne volim tu kulturu zabranjivanja. Cajke treba suzbiti svim legalnim sredstvima. Pa, pola HDZ-a to sluša.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene