Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oznake moraju biti dokazane

Znate li koliko je zapravo učinkovita vaša krema za sunčanje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko je, zapravo, učinkovita vaša krema za sunčanje, koji su sastojci ruža za usne i koliko dugo djeluje dezodorans? Od sada bi to trebalo biti jasnije. U Europskoj uniji, pa tako i Hrvatskoj, na snagu je stupila Uredba o kozmetičkim preparatima.

Nove oznake na kozmetičkim proizvodima u EU. 'Učinkovitost 36 sati' ili 'zaštita od sunca 8 sati' od sada moraju biti i dokazane. 'U principu znam biti dosta skeptična,ne vjerujem svemu što mi se prodaje u svakom slučaju', kazala je Darija iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Mlada djevojka maže lice kozmetičkim preparatom Opsjednutost starenjem Lanac ljekarni odlučio stati na kraj štetnoj pojavi među mladima: "U slučaju bolesti ovi proizvodi mogu im i naštetiti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Upitno je kako će proizvođači provoditi istraživanje. 'Najvjerojatnije će se uzimati nekakva srednja vrijednost od tih nekakvih sati, ne znam, 36 ili 12.', kazao je distributer parfema Borut Mihalić.

Iz Udruge za zaštitu potrošača pozdravljaju Uredbu, ali upozoravaju na moguće poskupljenje proizvoda. 'Vrlo vjerojatno hoće poskupiti, jer činjenica je da dobiješ vjerojatno jednu veću kvalitetu', kazao je Tomislav Lončar iz Udruge za zaštitu potrošača.

>> Prirodna kozmetika je IN

Također, sumnjaju da će se zakon odmah početi primjenjivati u Hrvatskoj. 'Mi smo ipak naučeni da kad nešto ima u Europskoj uniji, da će se to odmah primijeniti na nas. Nažalost, to nije točno i treba vremena', kazao je Lončar.

Bez obzira na to je li riječ o trajnom ružu ili kremi za sunčanje, na ambalažama će morati biti jasno istaknuti i neželjeni učinci. 'Mislim da je uredu, jer zapravo svi plaćamo poprilično i svi koristimo puno kozmetičkih proizvoda', kazala je Vinka iz Zagreba.

O Uredbi se putem Twittera oglasio i Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za potrošačku politiku.'Od svakodnevnih potrepština poput paste za zube pa do ekskluzivnijeg ruža za usne potrošači su sada bolje zaštićeni. Jasnija, logičnija, pojednostavljena - toliko pridjeva o novoj EU Uredbi o kozmetičkim proizvodima. Ali najbitniji je – sigurnija', napisao je.

Proizvodi će se moći kontrolirati i putem portala EU, a sve u svrhu nadzora nad tržištem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene