Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za samostalnost 94,17%

Znate li kako su glasila pitanja na jedinom hrvatskom referendumu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi i do sada jedini referendum od hrvatske samostalnosti održan je 19. svibnja 1991. godine, na koji je izašlo 83,56% stanovništva Hrvatske s pravom glasa. Odlučivali su o samostalnosti države.

Pozivajući se na Ustav Republike Hrvatske, Hrvatski je sabor već 21. veljače 1991. godine donio Rezoluciju o postupku razdruživanja od SFRJ i mogućem udruživanju u savez suverenih republika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan Slika nije dostupna U proteklih šest godina Otkrivamo koliko milijuna kuna nas je stajala promidžba EU!

Tu namjeru je, na referendumu 19.5.1991., potvrdila slobodno izražena volja naroda. Na referendumskom listiću bila su postavljena dva pitanja:

1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?

2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi?

Na referendum je izašlo 83,56% stanovnika Hrvatske s pravom glasa, od kojih je 94,17% glasovalo za prvu ponuđenu opciju, odnosno za samostalnu Republiku Hrvatsku. Njih 4,18% bilo je za ostanak Hrvatske u Jugoslaviji, a 1,2% listića bilo je nevažećih.

Znate li koja zemlja najviše koristi referendum?

Ovakav ishod referenduma je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. godine oblikovao u ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, istovremeno donijevši i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Taj datum danas se slavi kao Dan državnosti.

Međutim, na tu je povijesnu odluku, posredstvom međunarodne zajednice,donešen moratorij od 3 mjeseca. Istekom moratorija 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država. Taj datum danas slavimo kao Dan neovisnosti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene