Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačni obračun

Zlatko Hasanbegović isključen iz HDZ-a: "Ne znam tko je to donio tu odluku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zlatko Hasanbegović,član Predsjedništva HDZ-a, isključen je iz stranke nakon što se kandidirao na izborima u Zagrebu na listi nezavisne Brune Esih.

Iz HDZ-a su poslali obavijest o prestanku članstva u Hrvatskoj demokratskoj zajednici Zlatku Hasanbegoviću, dosadašnjem članu Predsjedništva stranke.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

"Uvidom u objavljenu Pravovaljanu kandidacijsku listu za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba, utvrđeno je da se dosadašnji član Predsjedništva HDZ-a dr. sc. Zlatko Hasanbegović kandidirao na drugom mjestu liste grupe birača, čija je nositeljica Bruna Esih.

Time mu je, u skladu s člankom 13. stavak 1. podstavak d) Statuta HDZ-a, prestalo članstvo u HDZ-u. Statut jasno propisuje da članstvo u HDZ-u ,,prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke''.

Obavijest o prestanku članstva danas je upućena i bivšem članu Zlatku Hasanbegoviću", priopćili su iz HDZ-a. 

Hasanbegović je nakon isključivanja izjavio je da nije dobio uputu o pravnom lijeku niti je upoznat s time koje je stranačko tijelo donijelo tu odluku.

"Dobio sam odluku koju je potpisao zamjenik glavnog tajnika stranke, bez upute o pravnom lijeku, sada je pitanje za pravne stručnjake kako teče procedura za isključenje i tko je donio tu odluku“, rekao je Hini Hasanbegović, koji je ranije, dok je objašnjavao zašto se kandidirao na listi Brune Esih, oštro kritizirao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i dio vodstva stranke.

Hasanbegović postavlja pitanje koje je stranačko tijelo donijelo odluku koja, dodao je, nije napisana u formi odluke nego obavijesti, bez navođenja tijela koje ju je donijelo.

"Podrška HDZ-u ne ovisi o formalnom statusu"

Upitan hoće li i dalje podupirati HDZ u Hrvatskom saboru, Hasanbegović je rekao da podrška ne ovisi o njegovu formalnom statusu, odnosno da je za njegovu odluku irelevantan stranački status.

Odluka o tome tko će činiti većinu i pod kojim uvjetima bit će donijeta nakon lokalnih izbora, pa to pitanje sada nije na dnevnom redu, rekao je Hasanbegović istaknuvši kako u svojim postupcima nije bio vođen statutarnim kalkulacijama već savješću i političkim uvjerenjem.

Zlatko Hasanbegović danas je održao konferenciju za medije na kojoj se obrušio na Andreja Plenkovića i njegove suradnike.

Predsjedništvo HDZ-a sastaje se u 17 sati

Za 17 sati, doznaje Nova TV, sazvano je Predsjedništvo stranke. A tijekom dana gužva je i na Markovom trgu. Novinari su snimili Vladimira Šeksa i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića kako ulaze u vladu.

Upitan je li iznenađen Hasanbegovićevom konferencijom za novinare, Šeks je u svom stilu odgovorio: "Ništa nas ne smije iznenaditi".

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je da se Hasanbegović sam izbacio iz HDZ-a priklanjanjem listi Brune Esih.

"Gospodin Hasanbegović sam je odlučio istupiti iz stranke, kandidiranjem na nezavisnoj listi Brune Esih. Dakle, o tome nema priče. Mi ćemo na stranačkim tijelima, budući da je član središnjeg tijela stranke, samo konstatirati tu situaciju i to je to", izjavio je Brkić novinarima ispred Banskih dvora.

Dodao je kako mu je "osobno žao što je došlo do toga, ali Hasanbegović, kao i svi drugi, ima pravo na svoj put i svoj odabir". Sretno mu bilo, ali HDZ ide dalje, istaknuo je Brkić.

Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, na pitanje je li nezadovoljan stanjem u stranci, kaže kako će se moći očitovati kada pogleda što je sve Hasanbegović rekao. (N.C./Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene