Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne ulazi! Potrgano!'

Odjel bolnice nije se obnavljao od kraja 80-ih godina - Ipak, pacijenti posebno cijene jednu stvar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojedini odjeli Opće bolnice Karlovac bore se s problemima, a osoblje se trudi pacijentima prikriti nedostatke.

Premalene sobe, loš sanitarni čvor, zajedničke kupaonice, koje nisu sve u funkciji, stari kreveti.... s time se bore pojedini Odjeli Opće bolnice Karlovac. No, velikim trudom zdravstvenog osoblja, pacijenti kažu da gotovo i ne osjete probleme s kojima se bolnica bori.

Pročitajte i ovo Obnova u Karlovcu - 4 Brojne štete FOTO Pogledajte kako izgleda Karlovac, građani očajni zbog radova: "Došlo je do nevjerojatnih oštećenja u staroj zaštićenoj povijesnoj jezgri" Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

Plućni odjel opće bolnice Karlovac strpljivo čeka na preuređenje. Nije se obnavljao od kraja 80-ih godina. No, osoblje se trudi pacijentima prikriti nedostatke - od premalenih soba do lošeg sanitarnog čvora. Naime, nemaju sve sobe sanitarni čvor, pa neki pacijenti moraju ići u zajedničku kupaonu, koja baš i ne funkcionira.

"Na žalost, još imamo potrebu za boljim krevetima, madracima i sličnim stvarima koje bi izgledale humanije i koje bi stvarno pomogle bolesnicima da se osjećaju bolje", kaže Tatjana Tokić Vuksan, voditeljica plućnog odjela OB Karlovac.

"Ne možemo podignuti uzglavlje, pa je ili previsoko ili prenisko i tako", priča gospođa Zlata. No, na to, kaže, zaboravi kada vidi koliko se osoblje trudi oko pacijenata. S tim se slaže i gospođa Stana.

U sklopu rubrike Hrvatsko zdravstvo ekipa Dnevnika Nove TV obilazi bolnice diljem zemlje i provjerava u kakvim uvjetima rade. Kako bi olakšali bolesničke dane svojim pacijentima, osoblje se trudi, onoliko koliko može, malo uljepšati prostor.

"Pokušali smo, uz ograničena financijska sredstva, onako kako se moglo, usput, malo osvježiti prostor koji nije tako svijetao, to je ipak prizemlje, na neki način, podrumske prostorije - pa malo svijetlim bojama, pa vedrijim slikama", priča Tokić Vuksan.

Odjel kirurgije potpuno uređen

Probleme s krevetom nemaju pacijenti na novouređenom Odjelu kirurgije. Motorist Ivica je, kako kaže u šali, stalni gost ovog Odjela. Bio je i prije obnove Odjela te kaže kako su razlike velike.

"Stvarno se povisila usluga tako da mi pacijenti možemo normalnije živjeti i funkcionirati", kaže Ivica.

Odjel je potpuno uređen i prilagođen pacijentima.

"Ovdje imamo i klima uređaje, centralno grijanje, imamo kvalitetne krevete, stolce, kupaonice, toaletne prostore", nabraja prim. dr.sc. Želimir Korać.

Unatoč nedostatku novca, godinama se sustavno ulaže u što bolju kvalitetu bolnice. To primjećuju svi - i pacijenti, ali i osoblje.

"Kvalitetno liječenje obuhvaća i kvalitetan boravak- kvalitetnu hranu, dijagnostiku i ostalo. Ako je kvalitetna soba u kojoj pacijent leži i njegov će oporavak biti brži, bolji, kvalitetniji. I čovjek će otići iz bolnice zadovoljan", kaže Vedran Ćurković iz HUBOL-a.

"Naše ljudstvo, jer ljudi su uvijek najvažniji, važniji su od građevina i zgrada, nekada čak i od same aparature, predanim radom nadoknađuju sve ono što mogu. Pa nekad je topla riječ, iako puše kroz prozor, važnija od neke konkretne terapije", kaže Samija Ropar iz Sindikata liječnika OB Karlovac.

Lista želja dugačka

No, ima nešto što bolnici kronično nedostaje.

"Medicinsko osoblje srednje", kaže Ropar. Lista želja je dugačka, a novca za sve nema.

"Selekciju radimo po tome, barem je to moja ideja i vizija bila da uvijek centralni dio bolnice funkcionira gotovo besprijekorno. Da imaju svi dostupnost dijagnostici i terapiji u onim dijelovima koji opslužuju cijelu bolnicu. To je laboratorij, to je rendgen, patologija, mikrobiologija i anestezija", kaže Suad Crnica, sanacijski upravitelj OB Karlovac.

Velik je problem što imaju stari CT, koji se svako malo kvari, pa pacijente šalju na preglede u druge bolnice. Iako su pokrenuli nabavu novog uređaja, zbog proteklih parlamentarnih izbora, sve je stalo.

"Taj CT je jednostavno tehnološki zastario prije 10 godina. On je danas već 15 godina star. Dakle, trebao je prije 8 do 10 godina biti zamijenjen", kaže Crnica.

Ove godine na red za sanaciju stižu dnevne bolnice, koje će se nalaziti na jednom mjestu. Uz to, kreću i s energetskom obnovom cijele bolnice, što će itekako pridonijeti još boljoj kvaliteti same bolnice.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene