Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan vukovarskih branitelja

Komšić poručio Penavi da mora bit neutralan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić u utorak je poručio da bi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava morao biti neutralan i poštivati sve datume za obilježavanje Dana vukovarskih branitelja koje su odredili branitelji.

Penava se nedavno usprotivio obilježavanju Dana vukovarskih branitelja 24. kolovoza, ustvrdivši kako je ta obljetnica obilježena 10. ožujka u spomen na povijesno postrojavanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, a "svaka je druga inicijativa privatne prirode"

Pročitajte i ovo Ivan Penava Nakon masovne tučnjave Javio se HDZ: ''Penavine poruke su da je nasilno ponašanje nekad dozvoljeno, nekad ne'' Kolona sjećanja - 120 32. godišnjica Penava o jučerašnjoj Koloni sjećanja: "Nadam se da smo svima poslali poruku"

Komšić je u priopćenju zatražio od Penave odgovor koliko je udruga donijelo odluku da se Dan vukovarskih branitelja ne obilježava 24. kolovoza, ako u Vukovaru aktivno djeluje dvadesetak udruga, sedam je protiv obilježavanja dana u Bogdanovcima, a nekoliko ih je neutralno.

Zatražio je i popis tih udruga, poručivši da ne može Penava odlučiti koji je datum primjeren, a koji ne, koja je koordinacija prava, a koja kriva, te ga upozorio da se olako odriče dijela branitelja.

"U Vukovaru djeluje dvadesetak udruga iz domovinskog rata, a novoosnovana udruga koja sebe naziva koordinacija, uz potporu udruga od tri člana, osporava i bojkotira Dan branitelja. Njima se pridružilo poglavarstvo Vukovara na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Penavom, što smatramo sramotnim činom, koji omalovažava vukovarske branitelje i herojsku obranu Vukovara i Hrvatske", poručio je Komšić u priopćenju.

Vijeće Europe žali zbog onemogućavanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru

Do spora između dviju koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata došlo je jer je 26 udruga zajedno sa čelnim ljudima Vukovara taj dan obilježilo u ožujku, a sedam u kolovozu.

Komšić ističe da je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara odlučila Dan vukovarskih branitelja obilježavati na dan početka otvorenog i organiziranog napada JNA na Vukovar i početka obrane vukovarskih branitelja, što se dogodilo 24. kolovoza.

Obilježavanju Dana vukovarskih branitelja u ponedjeljak je bio nazočan i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, koji je izjavio da se s radošću odazvao pozivu na skup kao ministar i vukovarski branitelj, te da će se s jednakom radošću i ponosom odazvati ako ga pozove i druga skupina. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene