Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi brže suđenje

ZDRAVKO MAMIĆ OBJAVIO NA FACEBOOKU "Dosta mi je. Prvo hapse, pa onda istražuju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran i Damir Vrbanović povukli su žalbu na Uskokovu optužnicu jer žele što brže suđenje, potvrdila je Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

"Smatraju da postupak odlučivanja o žalbi predugo traje i žele brzo suđenje", potvrdila je Jadranka Sloković nakon što je Zdravko Mamić u ponedjeljak na svom facebooku objavio da povlače "utemeljenu žalbu na Uskokovu optužnicu".

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić - 1 nastavak suđenja za izvlačenje novca Bivši financijski direktor Dinama na suđenju Mamićima: "Nisam znao za inozemni račun kluba" Slika nije dostupna Sudac Kvesić pušten na slobodu Vijeće Županijskog suda ukinulo odluku: Mamići će biti izručeni Hrvatskoj?

"Dosta mi je. Prvo hapse, pa onda istražuju. Dok sam ja obvezan sam čuvati tajnost postupka, institucije Države distribuiraju medijima dijelove informacija o predmetima kako bi me učinile krivim prije suđenja. Toliko o presumpciji nevinosti", objavio je Mamić.

Najavivši povlačenje žalbe napisao je kako poštuju sud kao jedino mjesto gdje se dokazuje neovisnost i očekuju brzo suđenje. "Veselimo se da će javnost doznati punu istinu. Pravo na suđenje u razumnom roku jamči nam i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda", napisao je Mamić.

Uskok je, nakon niza istraga, u travnju podigao prvu optužnicu protiv Mamića, kojega u ovom slučaju tereti da je zajedno s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za nešto manje od 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Prvu optužnicu protiv Mamića Uskok je podigao pred Županijskim sudom u Osijeku, umjesto u Zagrebu gdje se vodila istraga.

U javnosti se često nagađalo o Mamićevoj povezanosti s nekim zagrebačkim sucima, posebno nakon što mu je omogućeno da uz jamčevinu i mjere opreza istražni zatvor zamijeni obranom sa slobode. I predsjednik Vrhovnog suda zaključio je nakon Uskokovog zahtjeva da se Mamiću ne sudi u Zagrebu kako iz "javno dostupnih podataka" proizlazi da zagrebački suci Jasna Smiljanić, Ivan Turudić i Ivica Veselić poznaju braću Mamić i Vrbanovića.

Protiv Zdravka Mamića naknadno su pokrenute i nove istrage zbog izvlačenja novca iz Dinama kojega je sa svojim suokrivljenicima navodno oštetio za ukupno više od 270 milijuna kuna.

Uz porezni Uskok Mamići 'zainteresirali' i Švicarce

Nakon što je Uskok u veljači po treći put proširio istragu zbog izvlačenja novca iz Dinama, Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.

I ta je istraga pokrenuta na temelju nalaza poreznog Uskoka, a kao i u prethodnima tužiteljstvo sumnja da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi preko tvrtki u inozemstvu izvukli novac od transfera Dinamovih igrača.

Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama i trećom su Uskokovom istragom, kao i drugom po redu, bili obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović i poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini "novi osumnjičenik" koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan.

Švicarski mediji prošloga su tjedna objavili da je istraga o sumnjivim transakcijama švicarske tvrtke Maria Mamića privedena kraju, a prenijeli su i izjavu više državne odvjetnice koja je kazala da je riječ o "gospodarskom kriminalu grublje vrste". (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene