Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasan harać!

Od sutra na snazi tzv. krizni porez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od sutra pa do kraja iduće godine sve plaće, mirovine te druge primitke iznad 3000 kuna, uključujući i dividendu te udio u dobiti, država će oporezovati posebnim, tzv. kriznim porezom kojega je danas izglasao Hrvatski sabor.

Sabor je većinom glasova donio Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, koji će se od 1. kolovoza ove do kraja iduće godine plaćati po dvije stope - 2 posto na primitke u iznosima od tri do šest tisuća kuna, a na iznose iznad šest tisuća po stopi 4 posto. Oporezovat će se cjelokupni primitak iznad tri tisuće kuna. Za novi porez glasovala su 82 zastupnika, 45 ih je bilo protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi

Tragedija ovog zakona je što se oporezuju sva primanja koja primate od sutra, iako ste ih zaradili u proteklom razdoblju. Već plaća za srpanj će vam biti smanjena za ovaj tzv. krizni porez. 'Tragedija je što će i radnici kojima kasni plaća za svibanj, sada dobiti plaću manju za dva posto, ako iznosi između 3 i 6 tisuća kuna. Ovo je katastrofa. Vlada samo uzima onima koji rade i stvaraju, a ništa ne radi da rastereti gospodarstvo i pokrene njegov rast', rekao je za Dnevnik.hr Slavko Linić, neposredno nakon izglasavnja ovog zakona.

 >> Stižu porez na imovinu, dividendu, kapitalnu dobit..

Parlamentarna većina prihvatila je i u Zakon ugradila vladine amandmane po kojemu u primitke koji će se oporezovati ulazi i dividenda i udio u dobiti. Kao i plaće i mirovine, i dividenda i udjeli u dobiti oporezivat će se s dvije stope - dva posto iznosi od tri do šest tisuća kuna, a četiri posto iznosi iznad šest tisuća kuna , i to bez obzira je li riječ o fizičkim ili pravnim osobama .

SDP je podržao amandman, ali, kako je kazala Dragica Zgrebec, riječ je o 'alibi amandmanu', amandmanu koji je dio vladajuće koalicije (SDSS i HSLS) pritiscima iznudio od Vlade.

Na jesen nove porezne reforme

Milorad Pupovac (SDSS) potvrdio je da se porez 'proširio' na dividendu i udio u dobiti na prijedlog njegove stranke i HSLS-a, istaknuvši da je vladajuća koalicija svjesna da je to prvi korak, te najavivši da će najesen uslijediti nove porezne mjere.To se, pojasnio je, prije svega odnosi na mogućnost oporezovanja imovine, dobiti, dohotka, pa i drugih poreznih elemenata, uključujući i, bude li potrebe, kamate. 'Čitav niz mjera koje donosimo razumijemo kao nužni korak, ali korak koji treba biti nastavljen', poručio je Pupovac.

Vesna Pusić (HNS) pitala je li već od sutra tehnički moguće osigurati provedbu zakona zajedno s vladinim amandmanom, a ministar Šuker odgovorio je kako je njegovo ministarstvo pripremilo sve tehničke preduvjete za provedbu zakona. Sabor je u drugo čitanje uputio prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

Kako ćete živjeti nakon novog poreza?

  • Puno teže
  • Malo teže
  • Jednako
  • Živjet ću bolje

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene