Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništeno 28.434 komada oružja

Završeno javno uništavanje oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na Zapadnom Balkanu', regionalni projekt EU za uništavanje oružja, završen je danas.

Regionalni projekt Europske unije pod nazivom "Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na Zapadnom Balkanu", tijekom kojega je u Hrvatskoj uništeno 28.434 komada oružja, završen je danas javnim uništavanjem posljednjih 1566 komada oružja u Metalskoj industriji Varaždinu (MIV) u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Oružje je uništeno u povodu Dana Ujedinjenih naroda u sklopu mnogih događaja u povodu 20. obljetnice članstva Republike Hrvatske u UN-u.

UNDP je počeo provoditi regionalni projekt "Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području Zapadnog Balkana" u ožujku 2010. na temelju odluke Europskog vijeća o potpori provođenja aktivnosti na Zapadnom Balkanu i u sklopu strategije EU-a o borbi protiv nezakonitog nagomilavanja oružja i trgovine lakim i malim oružjem i streljivom.

Prvo zajedničko javno uništavanje oružja u sklopu regionalnog projekta bilo je 24. veljače 2011. u Željezari Sisak, a dosad je uništeno 28.434 komada oružja. Danas je javno uništeno preostalih 1566 komada, čime se zatvorio ciklus do 30.000 komada uništenog oružja u sklopu projekta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova imenovanja U PU varaždinskoj većina šefova ostaje na svojim funkcijama Slika nije dostupna Transparentan izbor Predstavljeni zamjenici i pomoćnici Glavnog ravnatelja policije

>> Rusi izrađuju oružje koje će pucati samo u rukama vlasnika

Direktor MIV-a Franjo Turek izrazio je zadovoljstvo što ta tvrtka sudjeluje u provođenju projekta i tako pridonosi sigurnosti građana, a na sve dosadašnje aktivnosti podsjetila je Sandra Veber iz Ureda glavnog ravnatelja policije.

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton istaknula je da "svaki komad oružja koji se uništi vrijedi kao jedan spašeni život", a zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković iskazao je zadovoljstvo što MUP i UNDP ponovno zajedno organiziraju uništavanje oružja. "Svrha ovoga simboličnog čina uništavanja oružja prvenstveno je skrenuti pozornost javnosti na opasnost koje nezakonito oružje predstavlja za građane. Ne samo za njih, već i za cjelokupnu zajednicu", rekao je.

"Isto tako, to je jasna poruka hrvatskoj i europskoj javnosti da MUP odgovorno i dosljedno ispunjava propisane i prihvaćene nacionalne i europske standarde", dodao je.

Na uništavanju oružja bili su nazočni i zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec, načelnik varaždinske Policijske uprave Darko Jurčec, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, predstavnici diplomatskog zbora, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Vjeran Radelić i predstavnici drugih tijela lokalne vlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene