Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici ispraćeni šampanjcem

Posljednji radni dan prije ljetne stanke: Usvojen Zakon o životnom partnerstvu i ZOR

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor je danas, posljednjega radnog dana prije dvomjesečne ustavne stanke u zasjedanju, glasovao o raspravljenim točkama.

14:05 - Zastupnici su na ljetnu pauzu otišli ispraćeni čašom šampanjca.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Slika nije dostupna Rasprava o ćirilici 'Ja ne znam na koju nogu ste se danas ustali da bi to mogli reći'

13:52 -  Nakon što je usvojen Zakon o životnom partnerstvu, u Saboru se prolomio glasan pljesak. Zastupnici HDZ-a su negodujući napustili sabornicu.

Sabor je zakon donio glasovima 89 zastupnika, a 16 ih je bilo protiv.

12:50 - Izglasan je Zakon o radu s 80 glasova za i 34 protiv. Pri tom su u saborskoj galeriji promatrači zapjevali stihove pjesme 'Internacionala', a potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec ih je zamolila da u tišini napuste galeriju.

Novi ZOR omogućio je da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom.

Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno "banka sati".

Protiv takvog rješenja prosvjedovao je laburist Dragutin Lesar, koji tumači kako će se na taj način omogućiti da se radni tjedan produlji i na više od 60 sati.

Saborska je većina, međutim, podržala Vladin amandman, čime je on postao sastavni dio zakona.

Vlada i parlamentarna većina odbacili su glavninu od 79 amandmana kojima su zastupnici tražili kraći radni tjedan, onemogućavanje ustupanja radnika povezanom društvu te povoljnije uvjete za agencijske radnike i za žene u svijetu rada.

Većina je odbila i amandman kojim je nezavisna Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako same žele raditi noću, uz odobrenje liječnika.

Vlada i parlamentarna većina redom su odbile i amandmane kojima su zastupnici tražili da se prekovremeni rad ograniči na najviše osam sati tjedno pa će zaposlenici moći raditi do 180 prekovremenih sati godišnje, no kolektivnim ugovorom taj se rad može produljiti i do 250 sati.

Odbačeni su i amandmani kojima se tražilo da se vrijeme u kojem agencijski radnik može biti ustupljen istom korisniku ograniči na godinu dana.

U ZOR-u je tako ostalo da agencijski radnik može biti ustupljen do tri godine, a u tvrtci u kojoj radi imat će jednaka prava kao i drugi zaposlenici, osim prava na božićnicu i regres.

Vlada i većina nisu prihvatile ni amandmane kojima se za agencijske radnike zaposlene na određno vrijeme tražilo pravo na naknadu plaće za vrijeme kada nisu ustupljeni korisniku.

Agencije će tako svojim radnicima zaposlenima na određeno za vrijeme u kojem nisu iznajmljeni morati plaćati doprinose na minimalnu plaću, ali ne i isplaćivati plaću.

Prosječnu tromjesečnu plaću neangažiranom radniku agencija će morati isplaćivati samo ako je zaposlen na neodređeno vrijeme.

Odbačeni su i amandmani kojima su zastupnici tražili da se ograniči sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme pa će se tako prvi sklopljeni na određeno vrijeme istekom tri godine moći ponovo sklopiti kao ugovor na određeno.

11.59 - Hrvatski sabor uputio je danas referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti, a HDZ-ovi zastupnici u glasovanju su ostali suzdržani.

Sabor je takvu odluku donio na temelju prijedloga Odbora za Ustav, koji je ocijenio da je pitanje po kojem bi građani na referendumu odlučivali jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine stanovništva u neskladu s Ustavom.

Odbor je protumačio da je takvo referendumsko pitanje protivno preambuli Ustava i nizu međunarodnih dokumenata, među kojima je i Ugovor o pristupanju EU.

Iako su na odboru glasovali za takvu odluku, HDZ-ovi zastupnici u raspravi su zatražili da se uz zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ne šalje nikakvo obrazloženje, tvrdeći da je Odbor, obrazlažući zašto pitanje smatra protuustavnim, prejudicirao konačnu odluku Ustavnog suda.

Odluku koju je danas donio Sabor HDZ je podržao i na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, no u međuvremenu se predomislio pa su zastupnici te stranke u današnjem glasovanju ostali suzdržani.

10:08 - Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi usvojen je nakon prihvaćanja amandmana Marije Lugarić, sa 92 glasa za, 18 glasova protiv i 3 suzdržana.

Zamjenica ministra pravosuđa iznervirala Leku i napravila 'predstavu' u Saboru

10:05 - Evelin Tonković iz ministarstva unutarnjih poslova predstavio je amandmane Zakona o policijskim poslovima i ovlastim te amandmane na izmjene Zakona o sigurnosti u cestama

9:43 -  Nakon niza odbijenih amandmana koje je podnio HDZ na Zakon o uzdržavanju, zakon je usvojen sa 86 glasova za i 28 glasova protiv.

9:37 - Zastupnici u Saboru glasuju o nizu raspravljenih Zakona, primjerice o zakonu o privremenom uzdržavanju, izmjenama zakona o lijekovima, zakonu o policijskim poslovima i ovlastima...

9:30 - Zastupnici među ostalim, odlučuju o prijedlogu da se na ocjenu ustavnosti pošalje referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, po kojem bi građani na referendumu odlučili jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalne manjine imaju u sredinama u kojima čine polovicu, umjesto sadašnje trećine stanovništva.

Mlakar: To je nedopustivo!; Antičević-Marinović: Mi ne diramo sudbenu vlast

Sabor glasuje i o Konačnom prijedlogu zakona o radu (ZOR), na koji su zastupnici podnijeli 70 amandmana.

Više od 40 amandmana podneseno je i na konačni tekst zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, koji homoseksualnim parovima daje sva prava koja uživaju bračni partneri, izuzev prava na posvajanje djece. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene