262501
262501
262501
262501
262501

Zaprešić: U dvorištu mu bila masovna grobnica!

  • , 21.11.2012., 22:06
  • Autor:
  • komentara

u dvorištu Josipa Štibrića iz Harmice nedaleko od Zaprešića pronađena je grobnica iz Drugog svjetskog rata. Iako je Josip znao za grobnicu, nije ni slutio da su tamo ostaci dvadeset, kako se pretpostavlja, njemačkih vojnika.

 
 
 
 

85-godišnji Josip dulje od šest desetljeća mirno je živio kraj grobnice nastale u drugom svjetskom ratu. 'Ja ih nisam ubio. Ja sam njima posadio cvijeće i živicu, bili su ograđeni. Mirno su živjeli, nekad sam ih znao i lampaš zapaliti', kaže Josip Štibrić.

Ostaci obuće, sat, medaljon, prsten, samo su neki od predmeta koji su pronađeni uz ostatke, kako se vjeruje, njemačkih vojnika. 'Sve navodi na to da je riječ o njemačkim vojnicima, možda i nekim časnicima sudeći po predmetima, vidjet ćemo što još možemo iz njih zaključiti', kaže Višnja Starešina iz Ureda za pronalaženje grobova žrtava.

>> Crkva o komunističkim zločinima: Naši su mučenici bili gurnuti u zaborav

Da je grobnica u njegovom dvorištu, gospodin Josip je znao, ali nije znao o koliko se ljudi radi. 'Ja sam samo ono prvobitno znao za dvojicu, da su bili vezani i ta je žica tu', kaže Josip.

S obzirom na to da je ova grobnica unutar privatnog dvorišta posmrtni ostaci su iskopani i bit će zbrinuti. 'Jer se masovna grobnica nalazi pred samom kućom gospodina Štribrića i to nam je bio prioritet, maknuti grobnicu iz njegovog dvorišta', kaže Starešina.

'Kako mi ne bi bilo drago, neka budu na mirnijoj strani, tamo gdje im je i mjesto', kaže Josip. Sada će i gospodin Josip mirnije spavati, a na mjestu gdje je bila grobnica, opet će, kaže, posaditi cvijeće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se