Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kraja 'dobrim' vijestima

Zagrepčanima voda poskupljuje za 50-ak kuna...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebu će od sutra voda biti skuplja za kućanstva za 20 posto te za fiksni dio od 18,41 kunu po računu, a za gospodarstvo cijena vode bit će manja za 8,5 posto, a fiksni dio utvrđuje se u rasponu od 55 do 550 kuna po računu.

Na primjeru tročlane obitelji u Zagrebu s prosječnom potrošnjom od 15 prostornih metara vode njezin mjesečni račun povećao bi se s dosadašnjih 168 kuna na 221 kunu, što znači da bi bio veći za 53 kune. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priopćio je danas da je 'dao suglasnost na odluku o višoj cijeni vodnih usluga' koja će se primjenjivati od sutra, 1. ožujka.

'U suglasnosti gradonačelnika Bandića i Gradske skupštine, donesena je odluka o novim cijenama za kućanstva i ostale korisnike, a to znači da je cijena vodnih usluga povećana za kućanstva za 19,98 posto, čemu se dodaje fiksni dio od 18,41 kunu po računu. Za ostale korisnike (gospodarstvo) cijena je smanjena za 8,53 posto, a fiksni dio utvrđuje se u rasponu od 55 do 550 kuna po računu, što ovisi o profilu priključka', rekao je pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

>> 'ZET je poskupio zbog kupnji tramvaja'

U gradonačelnikovu priopćenju podsjeća se da je Zakonom o vodama i Uredbom o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva propisana obveza utvrđivanja najniže cijene vodne usluge koja se sastoji od fiksnoga i varijabilnog dijela.

Ured gradonačelnika navodi da su u novom cjeniku izjednačene cijene opskrbe pitkom vodom za kućanstva i ostale korisnike, a na prijedlog gradonačelnika Bandića smanjena je i cijena usluge javne odvodnje ostalih korisnika za 55,9 posto, čime je izjednačena cijena usluge javne odvodnje s kućanstvima.

Također, u strukturi ukupne cijene vodne usluge sadržana je i cijena usluge za pročišćavanje otpadnih voda, koja se povećala 65,3 posto za kućanstva i 37,5 posto za ostale korisnike, te naknada za razvoj koja je izjednačena za kućanstva i ostale korisnike. Naknade za zaštitu voda i korištenje voda ostale su iste. 'Cijena vodnih usluga koju plaćaju socijalno ugroženi građani, u skladu sa Zakonom o vodama, utvrđena je u visini 60 posto od osnovne cijene vodne usluge', stoji u priopćenju iz ureda zagrebačkoga gradonačelnika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene