Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena gotovo identična, ali...

Zagreb više ne želi Bandića, Splićani su zadovoljni Kerumom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prijevremene izbore izašla bi većina građana Zagreba i Splita, no dok bi Kerum vjerojatno dobio, Bandić bi vjerojatno izgubio.

Pokazalo je to istraživanje Ipsos Pulsa za Novu TV. Istraživanje provedeno na Zagrepčanima pokazalo je kako aktualni gradonačelnik Milan Bandić ne bi dobio dovoljnu podršku građana da se zadrži na vlasti i da se bori protiv SDP-ovaca Davora Bernardića ili Ive Jelušića. Interes za eventualne prijevremene lokalne izbore građana Zagreba je visok. Njih oko 47 posto navodi kako bi sigurno izišli na izbore, dok bi njih 25 posto to vjerojatno učinili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Moramo se još malo učiti demokraciji' Mesića naljutilo Sanaderovo forsiranje vjeronauka u kampanji Slika nije dostupna Odbijanje sučeljavanja 'Kandidati su pokazali bahatost i bezobrazluk'

>> Bandić bez moći: Traže se novi direktori u Holdingu

Bandić iza Bernardića i Kregara, ispred Jelušića

Rejting kandidata mjeren je s obzirom na dva potencijalna kandidata SDP-a. Naime, ukoliko bi se Bandić suočio s Bernardićem i Josipom Kregarom dobio bi podršku 19,3 posto birača. Kandidat SDP-a imao bi vodstvo sa 27,1 posto i time bi bio ispred Kregara koji je na drugoj poziciji s 25,8 posto glasova građana. Gordan Jandroković kao kandidat HDZ-a imao bi podršku 6,6 posto birača. Ukoliko bi Ivo Jelušić bio kandidat SDP-a za gradonačelnika, Josip Kregar je bolje pozicioniran te zauzima prvu poziciju. Bandić ima malu prednost, sa 21,5 posto kao drugoplasirani ispred Ive Jelušića za kojeg bi glasovalo 20,1 posto građana. Jandroković bi u tom slučaj dobio 7 posto glasova.

Prosječna ocjena 2,7

Jedna petina Zagrepčana (20,6 posto) Bandiću je za posljednji mandat dodijelilo ocjenu jedan. Isti udio građana (21, 9 posto) mu dodjeljuje dvojku. Tek oko sedam posto građana njegov rad u proteklih godinu dana ocjenjuje odličnim, a 16 posto vrlo dobrim. Prosječna ocjena njegova rada je 2,7 posto. Više od polovice građana, njih 59 posto, razočarano je radom Milana Bandića u posljednjih godinu dana, odnosno navode kako nije ispunio njihova očekivanja. Polovica građana smatra da situaciju između Bandića i skupštine treba razriješiti raspisivanjem novih izbora i za gradonačelnika i za skupštinu radi rješavanja napetosti i sukoba. Oko petina građana (21,7 posto) smatra kako sadašnji sastav treba odraditi mandat do kraja. Bandićevi glasači se očekivano zalažu za opciju da sadašnja vlast odradi mandat do kraja.

Kerumu bolji postoci

Prosjek ocijena rada u poslejdnjih godinu dana, i Bandića i Keruma je skromna trojka Istraživanje provedeno na Splićanima pokazalo je kako je interes za prijevremene izbore ondje izrazilo više od polovice građana. Njih 42,2 posto sigurno bi izašlo na izbore, a 21,5 posto to bi vjerojatno učinilo. Sadašnji gradonačelnik Željko Kerum, za razliku od zagrebačkog kolege, ima podršku 31,9 posto birača, dok je na drugom mjestu kandidat SDP-a Marin Jurjević s podrškom od 23,1 posto Splićana. Tek je na trećem mjestu, sa slabih 8,8 posto podrške birača kandidat HDZ-a Dujomir Marasović. Gotovo jedna trećina birača (29,7 posto) je neodlučna.

>> Kerum se obrušio na novinarku: Tužit ću vas, sramite se!

Za gotovo polovicu Splićana, Kerum je ispunio očekivanja

Jedinicu za dosadašnji rad Željka Keruma na mjestu gradonačelnika dodijelilo je 13,9 posto Splićana, a prolaznu dvojku 22,1 posto. Više ocijene mu je za dosadašnji rad dodijelilo 25 posto građana. 16,1 posto ocijenilo ga je ocjenom vrlo dobar, a tek 8,6 posto dalo mu je odličan. Prosjek mu je tako nezamjetno bolji od Bandićevog, tj. 2,8. Za gotovo polovicu građana Kerum je ispunio očekivanja, za 38,2 posto je uglavnom ispunio, a njih 8,8 posto u potpunosti. Razočarao je 37,8 posto birača.

Najbolji potez otvaranje vrtića, zamjeraju mu lošu komunikaciju

Najviše građana izdvojilo je otvaranje vrtića kao najbolji potez splitskog gradonačelnika, 57, 2 posto. 16,9 posto pohvalilo ga je zbog davanja novca umirovljenicima i nezaposlenima, 4,2 posto najboljim potezom smatra otvaranje prilazne ceste za novo rodilište, a socijalnu osjetljivost kao Kerumovu karakteristiku ističe 3,6 posto Splićana. Kao loše građani prvenstveno izdvajaju karakteristike Željka Keruma, a ne konkretne poteze. Na prvom je mjestu loša komunikacija (17,7 posto), afere iz privatnog života vezane za ostavljanje supruge (7,6 posto), nedolično ponašanje (5,6 posto), a nepotizam mu spočitava 5,2 posto birača.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene