Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moramo se ukrcati na taj vlak'

Zagreb: U proračunu za 2014. nedovoljno projekata za financiranje iz EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkom proračunu za 2014. nema dovoljno projekta za financiranje iz EU fondova, a Gradska uprava nema rješenja ni za smanjenje nezaposlenosti, glavne su zamjerke SDP-ovog i HDZ-ovog kluba gradskih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

U Zagrebu ima 47.000 nezaposlenih, a Grad ne čini ništa da se ta brojka smanji, spočitnuo je Davor Bernardić aktualnoj Gradskoj upravi u raspravi o proračunu za 2014. 'Nije čudo da 12.000 mladih svake godine napušta Hrvatsku', dodao je.

Naglasio je i snažnu potrebu financiranja projekata iz EU fondova odakle se, kaže, može uzeti više stotina milijuna kuna, i to ne za sitne projekte nego za pripremu velikih projekata za ključne smjerove razvoja - za lakošinsku željeznicu, kongresni centar, vodoopsrkbu i odvodnju, vrtiće i škole, poduzetnički inkubator.

'Pozdravili smo osnivanje Ureda za projekte EU, ali sada postavljamo pitanje hoćete li na sredstava strukturnih fondova početi prijavljivati projekte? Moramo se ukrcati na taj vlak', upozorio je Bernardić.

Andrija Mikulić (HDZ) također se čudi nezainteresiranosti Gradske uprave za povlačenje sredstava iz EU fondova i upitao koje je svrha Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu.

Ocijenio je da proračun nije ni razvojan niti socijalan već neodrživ i izrazio uvjerenje da će doći do rebalansa već u prvoj polovici 2014.

'Nemoguće je dokučiti ciljeve i proritete Grada', smatra Mikulić i tvrdi da gradska vlast probleme rješava povećanjem cijena usluga i prevaljivanjem tereta krize na leđa građana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Samit EU Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Jasno se vidjelo da unutar vijeća i unutar zemalja članica ne postoji suglasnost oko situacije na Bliskom istoku"


Zagreb: Prosvjednici ispred Gradske skupštine tražili preimenovanje Trga maršala Tita

Dragan Kovačević
(HNS) apelirao je na Gradsku upravu da se više koncentrira na prihode i privlačenje stranih investicija, ali i bolji odnos prema domaćim poduzetnicima.

Na ocjenu da nema projekata za financiranje iz EU fondova, Kovačević je upitao: 'Čekamo li to manu s neba? Novac iz Bruxellesa nitko nam neće dati ako za to sami ne stvorimo uvjete'.

Nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji naglasio je kako bi se u proračunu trebali vidjeti elementi politike koju deklarira gradonačelnik.

Ako treba smanjiti 10 posto plaće, onda i troškovi osoblja trebaju biti pet posto manji, rekao je napominjući kako se u proračunu ne vide ni efekti od promjena u upravljanju gradskom imovinom.

Ferdelji smatra da proračun nosi rizik jer se temelji na predviđenom BDP-u od 1,3 posto, a Vlada ne čini ništa da ostvari rast.

Davor Štern s Liste M. Bandića smatra da je proračun odlično napravljen i predlaže inicijativu za promjenom viznog režima kako bi investitori lakše dolazili u Hrvatsku, primjerice iz Kazahstana.

U pojedinačnoj raspravi Dan Špicer (SDP) upozorio je da Gradska uprava povećava 20 posto cijenu za domove umirovljenika, a istodobno gradi novi skupi dom. Ocijenio je lošim što će se u 2014. izgraditi samo jedan novi vrtić i jedna škola.

Njegov stranački kolega Nenad Livun upitao je zašto je Dinamo dobio čak devet milijuna kuna, KK Cibona tri milijuna, a Cedevita svega 800.000, dok je za hokejaški klub Medveščak izdvojeno tek 340.000 kuna iako već mjesecima puni dvorane.

Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukićević odgovorila mu je da se klubovi financiraju iz različitih stavki, među kojima je i potpora vrhunskom sportu, najam dvorane i slično.

Tomislav Stojak (HNS) je tijekom rasprave o proračunu predložio da se za 50 posto smanje naknade zastupnicima za sudjelovanje na skupštinskim sjednicama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene