Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski standardi

Zagreb: Predstavljen 'Motali', hrvatski elektromotorni vlak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru predstavljen je gotovo 40 milijuna kuna vrijedan prototip elektromotornog vlaka koji će postati dio voznog parka HŽ-a.

Moderni niskopodni vlak grade tvrtke Končar i Gredelj, a vozit će na prigradskim relacijama oko Zagreba te na regionalnim relacijama gdje postoje elektrificirane pruge. Vlak je bio prava atrakcija za posjetitelje, a uskoro putuje na sajam prometne tehnike u Berlin. U promet bi trebao biti pušten u travnju sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važni napredak Napravili levitirajući vlak koji vozi po običnoj pruzi: Moći će razviti brzinu do 200 kilometara na sat Slika nije dostupna Predstavljen prototip Ovo je novi, dizel-električni motorni vlak HŽ-a!

>> VIDEO: Kosor trubi vlakićem, Mesić upravlja robotom

'Drukčiji je od vlakova koje sam vidjela u zapadnoj Europi, ima puno prostora i vrlo je moderan, jako mi se sviđa', rekla nam je jedna turistica iz Hong Konga. 'Do 2018. godine mislimo realizirat nabavku ukupno 92 vlaka i to 49 elektromotornih za regionalni promet, 18 za gradski promet i 25 dizel električnih za ona područja gdje nema struje', izjavio je Marijan Klarić, predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza.

Prototip ovog vlaka putuje u Berlin, gdje će biti predstavljen na sajmu InnoTrans, specijaliziran za prometnu tehniku. Maksimalna brzina vlaka je 160 kilometara na sat, a ima 212 mjesta za sjedenje i 220 za stajanje. Neslužbeno se doznaje kako su na predstavljanju prototipa vlaka 'Motali' bili i predstavnici jednog od najvećih proizvođača vlakova u svijetu, kanadskog giganta Bombardiera, piše Novi list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene