Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Pazite što govorite

Uvrijedite li premijera platit ćete kaznu od 15.000 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novom zakonu onaj tko uvrijedi nekog gradonačelnika po zakonu će platiti pet tisuća kuna, a ako uvrijedi premijera čak 15 tisuća kuna.

Poželjno je paziti što govorimo, koga spominjemo i na koji način. Birane riječi za premijera neće se uzeti za zlo.
Ali vrijeđanje ili omalovažavanje državnih tijela, odnosno službene osobe hoće.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Za uvredu službene osobe mogli biste platiti od 7 do 15 tisuća kuna ili otići u zatvor do 60 dana. Predlagač zakona očito smatra da gradonačelnici manje vrijede pa je za tijela jedinice lokalne samouprave i kazna daleko manja. Od tri do pet tisuća kuna i zatvor do 30 dana.

Udruga gradova zbog toga se žalila, a gradonačelnici su podijeljenog mišljenja. 'Ne smeta jer ja neću doći nikada u tu poziciju, niti sam došao', rekao je Milan Bandić.

>> HHO: 'U bujici nekontroliranih i neodgovornih izjava Milanović uvrijedio 3 milijuna hrvatskih iseljenika'

U pitanju je diskriminacija, tvrde udruge. 'I vrijeđanje građana kažnjavat će se dvostruko više od vrijeđanja gradonačelnika. Naravno da je tragikomično da je sada jedna stvar uvrijediti premijera, a manje je daleko loše i pogubno uvrijediti gradonačelnika i da se uopće radi taj način gradiranja vrijednosti nečije', kaže Sanja Sarnavka.

O prekršajnom zakonu se već polemiziralo u javnosti. Mnogi tvrde da nije dobar. 'Pa ja se toplo nadam da je već pokazalo zbog tisuću stvari, oko priče o prostituciji, oko kažnjavanja bludnih radnji na javnom mjestu. Znači, mislim da je uopće izuzetno loš zakon i ja mislim da bi trebao biti povučen', dodaje Sarnavka.

Unatoč različitim mišljenjima zakon je već u saborskoj proceduri i čeka saborsku raspravu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene