Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Agresivna i bahata retorika'

HHO: 'U bujici nekontroliranih i neodgovornih izjava Milanović uvrijedio 3 milijuna hrvatskih iseljenika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izjave premijera Zorana Milanovića tijekom zadnjeg aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru degradacija su javnog govora u Hrvatskoj, ocijenio je HHO.

Hrvatski helsinški odbor (HHO) posebno je osudio premijerovo obraćanje HDZ-ovu zastupniku Davoru Stieru kao 'šovinistički ispad na račun hrvatskih iseljenika', nezapamćen u modernoj povijesti Hrvatskog sabora.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Hrvatski sabor Ususret izborima Koalicijski partneri dogovorili raspuštanje Sabora: Doznajemo datum

Agresivna i bahata retorika sadašnje vlade samo prikriva nesposobnost u rješavanju gorućih pitanja hrvatskoga društva, a pogotovo onih vezanih uz socijalna ljudska prava velikog dijela građana RH, ocjenjuje HHO u današnjoj izjavi za javnost, te podsjeća kako premijerova retorika samo pridonosi razbuktavanju dubinskih podjela u hrvatskom društvu.

>> Milanović oporbi: Stvarno me tjerate da budem neugodan!

Da stanje ljudskih prava u Hrvatskoj nije dobro pokazuje i činjenica da je njemačka premijerka Angela Merkel prije nekoliko dana u Berlinu premijeru Milanoviću stavila do znanja da Njemačka neće ratificirati Pristupni sporazum dok ne bude gotov zadnji izvještaj o monitoringu nad Hrvatskom, a koji bi trebao biti gotov u ožujku 2013., poručuju iz HHO-a.

Osvrćući se na Milanovićev nedavni istup u Saboru, podsjećaju kako je premijer, umjesto da odgovori na Stierovo pitanje tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, nasrnuo na nekadašnjeg kolegu iz Ministarstva vanjskih poslova, poručivši mu da ne razumije i ne voli Hrvatsku jer nije u njoj živio, što je, ističu, 'objeda na račun oko tri milijuna hrvatskih iseljenika'.

'Bujica nekontroliranih i neodgovornih izjava premijera Milanovića, na trećem aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru za mandata njegove vlade (18. rujna), njegove nepristojne, svadljive i nesuvisle izjave, samo su pridonijele daljnjoj degradaciji javnog govora najviših hrvatskih dužnosnika', upozoravaju u HHO-u, iz kojega pojedine Milanovićeve reakcije u Saboru ocjenjuju 'uvredljivim napadima, nezapamćenima u modernoj povijesti Hrvatskoga sabora'.

Stier je, podsjećaju u HHO-u, postavio pitanje vezano uz vladinu vanjsku politiku, te između ostalog rekao: 'Vidimo da ste u Rijeci na sastanku s europskim socijalistima govorili o krizi u Europi i pritom se prisjetili nekog primjera iz bivše Jugoslavije, ali na koji način? I citiram, kažete: Znamo kako su autonomije u bivšoj državi dovele do kaosa. Svatko je vukao na svoju stranu i zato je došlo do rata'.

Stier je, podsjeća HHO, želio znati predstavlja li to 'neki novi smjer vanjske (hrvatske) i europske politike', uz prigovor da u Milanovićevu istupu nije bilo ni riječi o velikosrpskoj agresiji kao uzroku rata, nego se uzroci traže u autonomijama unutar bivše države.

'Milanovićev integralni i prostački odgovor'

IO HHO-a drži da ove Milanovićeve riječi predstavljaju reviziju dosad općeprihvaćenih pogleda na uzroke raspada Jugoslavije. Tvrditi da su stvarni uzroci rata autonomije republika što su postignute Ustavom iz 1974. godine, onim Ustavom koji je bio podlogom za međunarodno priznanje Hrvatske od strane Badinterove komisije i međunarodne zajednice, zapravo je pristajanje uz velikosrpske teze artikulirane u memorandumu SANU, što su provedene Miloševićevom krvavom politikom.

Ukoliko je ovo doista politička platforma Milanovićeve vlade, onda je to negacija svih postignuća na području ljudskih prava i sloboda u RH u zadnjih dvadeset godina, smatra HHO. Nevjerojatnim ocjenjuju 'što nijedan hrvatski medij (izuzev HRT-ova direktnog prijenosa) nije obavijestio javnost ni o Stierovu zastupničkom pitanju, niti je ponudio', kako kažu, 'Milanovićev integralni i prostački odgovor'.

Dapače, mediji koje kontroliraju korifeji komunističkog necivilnog društva i njihovi epigoni uputili su pravu salvu pohvala premijeru za eksploziju njegovog barbarogenija, zaključuje HHO. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene