Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno troškova, malo opravdanja

Vojsku koriste kako im se hoće, a brodom ratne mornarice vozio se čak i biskup: Tko je sve koristio vojne usluge za privatne svrhe

Aktualno Galerija Vojni avioni - 1 Vojni avioni - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vojni avioni - 2 Vojni avioni - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojni avioni - 3 Vojni avioni - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojni avioni - 4 Vojni avioni - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Vojni brod Galerija 1/7 >>
Nema mira u vojnom sektoru. Svako malo na vidjelo ispliva neka afera. Najnovije prozivke opet idu na račun ministra Banožića i to da se za vrijeme godišnjeg vozao vojnim avionom. Za Dnevnik Nove TV ministar je objasnio zašto nije išao nekim drugim prijevoznim sredstvom.

Ministar obrane tijekom ljetnog godišnjeg dva puta se vozio vojnim avionom Pilatusom. Prvi put išao je na sastanak sa premijerom i generalima. A na drugi let pozvalo ga je ratno zrakoplovstvo. I dok javnost propituje treba li na takav način koristiti vojne resurse, za njega je sve po zakonu.

Pročitajte i ovo Hrvatski ratni brod - 4 Velika investicija Hrvatska planira ozbiljno pojačanje za vojsku: "Skloni smo tome da ga mi gradimo" Zoran Milanović posjet splitu Milanović o sastavljanju većine i kandidaturi: "Tresem se u tišini"

"Rekli su mi s obzirom da su helikopteri bili zauzeti zbog sezone,
da su Pilatusi adekvatno rješenje. Bila je vježba i planirana tako da bi se održala vozio se ja u njemu ili ne. To je bilo zgodno za iskoristiti, a u konačnici troškovi su deset puta manji od helikoptera. Iskoristio sam tu mogućnost, vratio sam se sa sastanka u Zemunik i nastavio godišnji odmor", obrazložio je ministar Mario Banožić.

U Pilatusu se vozio i njegov prethodnik Damir Krstičević. Ali on je s pilotima Krila Oluje izveo trenažni let. A doživljaj da u lov ide službenim terencem kao što ga se proziva, Banožić uvjerava nije doživio.

"Naravno da nije točno, ja imam osobni terenac koji je malo stariji, čak 18 godina, ali sam ja s njim prezadovoljan. Ovo je prvi puta da sam ja dobio upit o korištenju materijalnih troškova na ovakav način i ja sam iskomunicirao onako kako je bilo bez oznake tajnosti, pozivam da to i on učini", kazao je ministar.

Predsjednik ga proziva  i zato što je brodom ratne mornarice s Hvara do Splita prebacio biskupa i nadbiskupa. Dok iz MORH-a kažu da je vojni ordinarijat tražio podršku, doznaje novinarka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

"Ministar je počinio kazneno djelo svjesno prema tome on je pajdo od Gabike Žalac, biskupi su dovedeni u neugodnu poziciju", poručio mu je predsjednik Zoran Milanović.

Brojni su koristili vojsku privatno

No ni njemu nije strano trošiti vojne resurse. Za put u Albaniju, za koji su na Pantovčaku rekli da je privatan, trebao mu je i vojni helikopter i vojni brod. Kasnije je priznao da je riječ o grešci, jer je išao u službeni posjet, a krivo je deklariran kao privatan. Na kritike da neracionalno troši vojnu tehniku odmahuje rukom.

"Ili recimo moram otići na Hvar, i pet puta se s otoka prebaciti na kopno, kako da to napravim? Na luftmadracu“, zapitao je Milanović pa opovrgnuo da koristi vojne resurse u privatne svrhe. "Ne! To nikad ne radim, međutim, o tome ne odlučujem", zaključio je.

A nakon Albanije dogodio se i Mljet. Što je tamo radio nikad se nije doznalo. No zna se da je i tada sletio s vojnim helikopterom, te se ukrcao na jahtu. Kasnije je optužio Ministarstvo da cure informacije jer za taj posjet se nije trebalo znati. Isto se dogodilo i sa bivšom predsjednicom.

Primjerice susrela se s talijanskim kolegom u Zagrebu, a nekoliko sati poslije pojavila se na splitskom vojnom sajmu. A da bi stigla na vrijeme, digao se vojni helikopter. Istim je prijevozom predsjednica idući dan iz Splita doputovala u Križevce. Pa se u Zagreb vratila automobilom.

A bivši predsjednik Mesić helikopterom je letio i do Ivanca, udaljenog tek 80 kilometara. Drugim riječima, vojni resursi koriste se gotovo pa kako im padne napamet. No šute dok se ne posvađaju. A kad se posvađaju, e onda sve izađe na vidjelo. I tada jedni drugima broje koliko je tko potrošio državnog novca. Već viđen scenarij.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene