Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potrebno više od 450.000'

Odbor za Ustav: Inicijativa 'U ime obitelji' NIJE prikupila dovoljno potpisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su čelnici inicijative 'U ime obitelji' izvjestili javnost kako su prikupili dovoljan broj potpisa o potrebi raspisivanja referenduma kojim bi se u Ustav RH unijela odredba da je brak životna zajednica žene i muškarca, iz saborskog Odbora za Ustav stiže - demantij.

U razgovoru za Dnevnik.hr o samoj proceduri referendumskog pitanja i ocjeni zakonitosti istog, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin (SDP) ističe kako je ključno utvrditi je li uopće prikupljen dovoljan broj potpisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što će reći Odbor za Ustav? Dan odluke: Hoće li Sabor raspisati referendum o braku? Slika nije dostupna 'U ime obitelji' U pripremi VELIKA POVORKA: Predaje se zahtjev za raspisivanje referenduma

Peđa Grbin: Za uspješnost inicijative 'U ime obitelji' nije dovoljno 375 tisuća, potrebno je nešto više od 450 tisuća potpisa

Naime, ocjena zakonitosti referendumskog pitanja provodi se na način da se nakon završetka prikupljanja potpisa, Organizacijski odbor Građanske inicijative 'U ime obitelji' s popisom obraća Saboru.

'Prvo se provjera da li je prikupljen dovoljan broj potpisa, što će provjeriti Ministarstvo uprave. To treba biti jedna desetina od ukupnog broja birača iz Registra birača. To je brojka, kako su me informirali danas iz Ministarstva uprave, nešto više od 450 tisuća potpisa', rekao je Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav za Dnevnik.hr.

>>Inicijativa 'U ime obitelji' prikupila 380.000 potpisa - Dovoljno za referendum!

Ukoliko Ministarstvo uprave utvrdi i obavijesti Sabor da je prikupljen dovoljan broj potpisa, Sabor može od Ustavnog suda zatražiti da, sukladno svojim ovlastima, procjeni ustavnost i zakonitost tog referendumskog pitanja, pojašnjava Grbin. Ako Ustavni sud utvrdi da je sve u skladu sa Ustavom i zakonom, tada Sabor donosi odluku o raspisivanju referenduma. 

'Ipak, na kraju imamo i pitanje - tko u Hrvatskoj može donijeti odluku o promjeni Ustava? Ustav kaže da se na referendumu može odlučivati o prijedlogu za promjenu Ustava, ali isto tako kasnije vrlo jasno i nedvojbeno govori da se Ustav mijenja dvotrećinskom većinom glasova svih saborskih zastupnika, na temelju prethodno provedenog postupka', kaže za Dnevnik.hr predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Provjera valjanosti prikupljenih potpisa mogla bi najranije završiti sredinom mjeseca srpnja

Točan broj  potpisa, koji je dovoljan za nastavak procedure oko referendumskog pitanja, znat će se na kraju akcije inicijative 'U ime obitelji', 26. svibnja. No, doznajemo i kako je procedura takva i da brigu o tome koja točno brojka prikupljenih potpisa čini desetinu od upisanih u Registar birača, mora voditi Građanska inicijativa 'U ime obitelji'. 

Neslužbeno doznajemo kako će procedura provjere valjanosti prikupljenih potpisa najranije završiti sredinom mjeseca srpnja.

'U ime obitelji' krivo izračunali...

Ustav propisuje da Sabor mora raspisati referendum ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj. Tim se dokumentom također definira da biračko pravo imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Svi punoljetni hrvatski državljani vode se u registru birača, među njima su i birači iz takozvane dijaspore kao i oni bez važeće osobne iskaznice, te su njihovi potpisi valjani kao potpora referendumskoj inicijativi.

Na dan kad su volonteri Građanske inicijative 'U ime obitelji' počeli prikupljati potpise, 12. svibnja, u registru birača bilo je upisano 4.514.984 birača. Članove građanske inicijative 'U ime obitelji' zasigurno je zavarala brojka birača za izbore za EU parlament - tada je u popisu birača bilo upisano tri milijuna i 740 tisuća birača, pa bi dosad prikupljenih 380 tisuća potpisa po tom izračunu i bilo dovoljno. No, registar i popis birača dvije su različite kategorije. Popis birača izrađuje za svake izbore ili referendum i to na osnovu registra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene