Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužve kod vulkanizera

Vozači oprez: Za nekoliko dana zimske gume obavezne, a kazne i do 15.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako temperature u Hrvatskoj više podsjećaju na proljetne, za nekoliko dana, počinje razdoblje obveznih zimskih guma. Ako ih ne budete imali, kazne su od 700 pa čak do 15.000 kuna.

Iako su temperature još uvijek u plusu, vulkanizeri imaju pune ruke posla. Prvi snijeg obično mnoge iznenadi, no ove godine, nešto je drugačija priča. Vozači su zimu, odlučili dočekati spremni.

Pročitajte i ovo Obavezna zimska oprema - 4 Od srijede Odzvonilo je, za prekršitelje - kazne su od 130 do 1990 eura: "Najviše ih je čekalo zadnji dan" Slika nije dostupna Kupite gume preko interneta i pritom uštedite vrijeme i novac!

''Prije je to bilo kad bi pao snijeg, onda su svi išli mijenjati gume. No, danas se spominje rok od 15. studenog zbog EU, da bi bilo poželjno da sva vozila imaju zimske gume. Ključna stvar za zamjenu zimskih guma je vanjska temperatura, sedam stupnjeva je ključno za zamjenu'', pojasnio je voditelj vulkanizerskog servisa Darko Šturlić Tupek

Jesu li vaše gume spremne za zimu možete otkriti vrlo jednostavno - uz pomoć kovanice od 10 lipa. Stavite je uz ripnu i ako guma prekriva rub kovanice, vaše gume spremne su za zimu.

A da je vožnja na ljetnim gumama opasna, znaju i vozači.

''Gume su zapravo jedna od najvažnijih stvari za sigurnost prometa'', svjestan je Ivan iz Zagreba.

''Ovisi o gumama, ovisi o prilikama. Vjetru, kiši... Treba oprezno voziti'', slaže se i njegov sugrađanin Frano.

A opreza nikada dosta. Kako zbog sigurnosti, tako i zbog kazni. Ako se primjerice, odlučite voziti cijele godine na ljetnim gumama, znajte da vam ne gine kazna od 700 kuna, koliko je propisano zakonom. Dakle, na automobilu od 15. studenog do 15. travnja morate imati četiri zimske gume. Ili možete imati četriri ljetne, ali onda u automobilu morate imati lance.

A zbog ušteda mnogi će pokušati ''prezimiti'' na ljetnim gumama, kombinacija je to koja se nikako ne preporučuje.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene