455014
455014
455014
455014
455014

Vozači oprez: Za nekoliko dana zimske gume obavezne, a kazne i do 15.000 kuna

  • , 27.10.2016., 11:27
  • Autor:
  • komentara

Iako temperature u Hrvatskoj više podsjećaju na proljetne, za nekoliko dana, počinje razdoblje obveznih zimskih guma. Ako ih ne budete imali, kazne su od 700 pa čak do 15.000 kuna.

 
 
 
 
Vulkanizeri imaju pune ruke posla (Video: Vijesti Nove TV)
Vulkanizeri imaju pune ruke posla (Video: Vijesti Nove TV)

Iako su temperature još uvijek u plusu, vulkanizeri imaju pune ruke posla. Prvi snijeg obično mnoge iznenadi, no ove godine, nešto je drugačija priča. Vozači su zimu, odlučili dočekati spremni.

''Prije je to bilo kad bi pao snijeg, onda su svi išli mijenjati gume. No, danas se spominje rok od 15. studenog zbog EU, da bi bilo poželjno da sva vozila imaju zimske gume. Ključna stvar za zamjenu zimskih guma je vanjska temperatura, sedam stupnjeva je ključno za zamjenu'', pojasnio je voditelj vulkanizerskog servisa Darko Šturlić Tupek

Jesu li vaše gume spremne za zimu možete otkriti vrlo jednostavno - uz pomoć kovanice od 10 lipa. Stavite je uz ripnu i ako guma prekriva rub kovanice, vaše gume spremne su za zimu.

A da je vožnja na ljetnim gumama opasna, znaju i vozači.

Sezonska izmjena guma (Dnevnik.hr)

''Gume su zapravo jedna od najvažnijih stvari za sigurnost prometa'', svjestan je Ivan iz Zagreba.

''Ovisi o gumama, ovisi o prilikama. Vjetru, kiši... Treba oprezno voziti'', slaže se i njegov sugrađanin Frano.

A opreza nikada dosta. Kako zbog sigurnosti, tako i zbog kazni. Ako se primjerice, odlučite voziti cijele godine na ljetnim gumama, znajte da vam ne gine kazna od 700 kuna, koliko je propisano zakonom. Dakle, na automobilu od 15. studenog do 15. travnja morate imati četiri zimske gume. Ili možete imati četriri ljetne, ali onda u automobilu morate imati lance.

A zbog ušteda mnogi će pokušati ''prezimiti'' na ljetnim gumama, kombinacija je to koja se nikako ne preporučuje.

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se