Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Petkaši'

Vukšić: U RH narušeno ustavno načelo trodiobe vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski laburisti upozorili su danas da je, zbog zakonske mogućnosti da iste osobe obnašaju izvršnu i zakonodavnu vlast, u Hrvatskoj narušeno ustavno načelo trodiobe vlasti, te od Ustavnog suda traže hitnu ocjenu ustavnosti pojedinih članaka Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te Zakona o lokalnim izborima.

Branko Vukšić, potpredsjednik stranke i saborski zastupnik, rekao je na konferenciji za novinare kako su Laburisti već podnijeli amandmane na ta dva članka ne bi li zaštitili Ustav.

No, dodao je, vladajuća većina to nije prihvatila, zbog čega od Ustavnog suda traže preispitivanje jesu li ti zakoni, odnosno članak 9. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te članak 89. Zakona o lokalnim izborima, u skladu s hrvatskim Ustavom.

'Novinari često ističu da je saborska dvorana prazna, no to je i posljedica takvih zakona, jer ili se gradonačelnici i načelnici, tzv. petkaši, preko tjedna zadržavaju u svojim gradovima i općinama, a petkom dolaze u Sabor dići ruke za ono što su im vođe rekli, ili su neki preko tjedna u Saboru, a potom postaju 'vikend gradonačelnici'', poručio je Vukšić.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

>> Vukšić 'objavio rat' korupciji i nezaposlenosti u Zagrebu

Po njegovim riječima, HDZ i Kukuriku koalicija, za vrijeme čijih mandata su ti zakoni doneseni, od njih ne žele odustati kako bi što manji broj ljudi obnašao što više funkcija i kako bi ih tako lakše kontrolirali. Laburisti su, pak, svojim članovima preporučili da se, ako imaju dva mandata, jednog odreknu, a ako to ne naprave bit će prepušteni Sudu časti, dodao je Vukšić.

Kada je ozakonjen neposredni izbor načelnika, gradonačelnika i župana ti su lokalni i regionalni dužnosnici postali izvršna vlast, pa gradonačelnicima i načelnicima zakon omogućava da istovremeno budu i članovi vijeća u županijskim skupštinama, a županima da postanu članovi općinskih i gradskih vijeća.

Vukšić je upozorio da takav sustav može dovesti do klijentelizma i korupcije, s obzirom da iste osobe u Saboru donose zakone, a potom ih provode u djelo u svojim gradovima. Također, istaknuo je, oni u županijskim skupštinama donose odluke o prostornom planu koje onda i provode ili pak odlučuju o izvješću državnog revizora o tome kako rade gradovi i općine, što znači sami o sebi.

'Zašto onda i ministri ne bi bili članovi Sabora. Prijepodne bi izglasavali zakone, a poslijepodne bi ih preko Markova trga išli provoditi u djelo', zapitao se Vukšić. Najavio je da će Hrvatski laburisti biti dio prvosvibanjskih sindikalnih prosvjeda, ali bez stranačkih obilježja, a očekuje da će ih se okupiti oko tisuću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene