Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukida se ćirilica?

Vukovar krenuo u izmjenu Statuta, latinica predložena kao službeno pismo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarsko je Gradsko vijeće većinom glasova prihvatilo prijedlog odluke o pristupanju promjeni gradskog Statuta, čime je otvorena mogućnost da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta.

Gradsko vijeće Vukovara na današnjoj je sjednici većinom glasova prihvatilo prijedlog odluke o pristupanju promjeni Statuta grada Vukovara, koju su inicirali vijećnici koalicije HDZ-HSP AS, čime je otvorena mogućnost da se u najviši gradski akt uvrsti odluka o Vukovaru kao mjestu posebnoga pijeteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve sukladno zakonu Bauk: Obustava primjene izmjena vukovarskog Statuta nije politička odluka Slika nije dostupna Stao u obranu bivše premijerke Sabo: Oduzeti Kosor status počasne građanke bio bi nezapamćeni nonsens

Prilikom rasprave o toj točki dnevnog reda predsjednik Gradskoga vijeća Željko Pinjuh naglasio je da ne želi vođenje rasprave o sadržaju promjene Statuta.

>> Ministarstvo branitelja najoštrije osudilo prijetnju smrću šefu vukovarskog Stožera

Želim da Statut bude po mjeri građana Vukovara i da ga kroz javnu raspravu na idućoj sjednici napravimo što boljim, rekao je Pinjuh podsjetivši da se kreće u proceduru izmjene Statuta zbog nužnosti njegova usklađivanja s nizom zakona koji su se u međuvremenu promijenili, od Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakona o lokalnim izborima, do Zakona o prostornom uređenju i graditeljstvu, a što je i ranije trebalo obaviti.

Za prijedlog odluke o pristupanju promjeni Statuta glasovali su vijećnici koalicije HDZ-HSP AS i vijećnici SDP-a dok su vijećnici SDSS-a bili suzdržani uz obrazloženje predsjednika kluba vijećnika Dejana Drakulića da će SDSS sudjelovati u raspravi o promjeni Statuta i dati svoje prijedloge, no smatra kako se iza promjene 'skriva nešto drugo'.

Naime, vijećnici koalicije HDZ-HSP AS novinarima i vijećnicima podijelili su svoj prijedlog izmjena Statuta, koji se odnosi samo na odredbe o pismu i gradu kao mjestu posebnog pijeteta, u kojem u članku 2. predlažu dvije nove stavke i to: 'Područje grada Vukovara mjesto je posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata', te stavak 'U gradu Vukovaru službeni jezik i pismo su hrvatski jezik i latinično pismo'.

Istim prijedlogom traži se izmjena članka 61. Statuta koji bi glasio: 'Temeljem odredbe članka 2. (…) i pozivom na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, područje grada Vukovara se u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina'.

U opširnom obrazloženju toga prijedloga koalicija HDZ-HSP AS podsjeća na ulogu Vukovara u Domovinskom ratu, saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu, na posljedice Zakona o oprostu te zaključuje da 'nameće se nužnim grad Vukovar, makar i samo odredbama njegova Statuta, proglasiti mjestom posebnog pijeteta žrtvi Domovinskog rata te svim njegovim stanovnicima, pripadnicima naroda na koji je izvršena agresija, omogućiti Ustavom zajamčeno dostojanstvo'. Iz istih razloga traži se izuzeće od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH.

Uz to navode se brojna prava srpske nacionalne manjine u koja se ne zadire, poput služenja jezikom i pismom privatno i javno, odgoja i obrazovanja, uporabi znamenja i simbola, prava na osnivanje kulturnih i drugih udruga, prava na očitovanje vjere, pristup sredstvima javnog priopćavanja, udruživanja radi zajedničkih interesa, zastupljenosti u državnim i lokalnim tijelima uprave i dr. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene