Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema koja je zasjenila ostatak posjeta

Vukovarci: Oni se nisu ispričali i nemaju što tražiti u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Želja srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da posjeti Vukovar u drugi jer plan stavila sve ostale detalje turneje hrvatskog predsjednika Josipovića po Srbiji.

Tadić je u odgovoru na pitanje naše novinarke rekao kako će to sigurno uskoro učiniti. 'Nitko ne mora da me pozove ni na jedno mjesto stradanja sam ću doći, a onda ću tada biti sa svojim prijateljem Ivom Josipovićem. Odabrat ćemo pravi trenutak za to,' rekao je. 'Samo nemojte da me požurujete dovoljno radimo, brzo doći će vreme i za to. 'Samo me nemojte požurivati, dovoljno radimo brzo doći će vrijeme i za to,' dodao je Tadić. Premijerka Kosor je pozdravila Tadićevu najavu te izrazila očekivanje 'da konačno i Mladić, ali i Hadžić budu uhićeni i da stanu pred lice pravde'.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata

Zajedno sa svojim domaćinom Josipović se sastao i s hrvatskim državljanima koji su svojedobno izbjegli u Srbiju. Sastanku s dvojicom predsjednika nazočile su obitelji izbjegle iz Knina, Siska, Donjeg Lapca, Lipika i Petrinje. Kao najveće probleme obitelji su izdvojile vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene mirovine i kovalidacija radnog staža među najvećim su problemima u povratku Srba izbjeglih iz Hrvatske.

Osim već spomenutih, kao ostale probleme s kojima se suočavaju u procesu povratka naveli su stambeno zbrinjavanje, nemogućnost otkupa dobivenih stanova, probleme s dobivanjem državljanstva te ekonomsku održivost povratka, navodi se u priopćenju ureda srbijanskog predsjednika. Neposredno prije susreta dvojice predsjednika s predstavnicima povratničkih obitelji, u nastavku procesa vraćanja kulturnih dobara, predsjedniku Josipoviću kolega Tadić predao je ikonu Bogorodice, otuđenu iz crkve svetog Dimitrija u Dalju.

'Ovaj simbolički čin predaje jedne ikone je puno više od toga jer pokazuje dobru volju, pokazuje kuda idu međusobni odnosi Hrvatske i Srbije i pokazuje pozitivni trend odnosa između dviju zemalja,' rekao je Josipović. Josipović je to ocijenio napretkom u ostvarenju jednog od zajedničkih ciljeva - povrata kulturnog blaga, te izrazio zahvalnost mješovitoj komisiji koja, kako je rekao, obavlja posao iznimno važan za obje zemlje i njihovu kulturu.

>> VIDEO Josipović pao nakon govora: Ma to je samo mala nezgoda

>> Tadić o dolasku u Vukovar: Ne požurujte me, doći će vrijeme za to

U samom Vukovaru reakcije na izjavu srbijanskog predsjednika Tadića o dolasku u Vukovar su podijeljene. 'Jedina satisfakcija bi nam bila kad bi donio neke dokumente, papire za naše nestale koje se još traže, za kojim plaču mame,' rekao je Slavko Jurić, predsjednik HVIDRA-e Vukovara. 'Mislim da još nije vrijeme,' rekao nam je jedan Vukovarac. 'Oni se do sada nisu ispričali ni za što, pa ni nemaju što tražiti u Vukovaru,' mišljenje je drugog Vukovarca.

U Srbiji pak drugačije misle. 'Treba otići u Vukovar i ispričati se,' rekao je jedan sugovornik. 'Smatram da je to sasvim OK, i da se sada trebaju događati ovakve stvari,' mišljenja je drui sugovornik. Neki u Srbiji misle i da je dobro što je Tadić najavio dolazak u Vukovar, a sada to još treba i ostvariti. 'Mislim da je sazrela politička klima i da naravno u Vukovar treba otići u periodu između 18. i 20.11. zbog žrtava, zbog svih obitelji koje tada u Vukovaru polažu vijence, polažu cvijeće,' rekla je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo Beograd.

>> Kosor: Tadić je dobrodošao u Vukovar, uhitite Mladića i Hadžića

Ranije danas Josipović je imao sastanak sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, na kojem je istaknuto kako je pristupanje Europskoj uniji, kao strateški interes Hrvatske i Srbije, iznimno važan poticaj za unapređenje svih oblika suradnje dviju zemalja, posebice u domeni sigurnosti i borbe protiv organiziranog kriminala.

Na sastanku je utvrđeno da će se u sljedećem razdoblju aktivno raditi na rješavanju problema povratka izbjeglih, ostvarivanju njihovih prava te rješavanju pitanja nestalih osoba, stoji u priopćenju srbijanske vlade. Cvetković i Josipović složili su se da je veoma važno i dalje unapređivati ekonomsku suradnju, prije svega povećanjem opsega trgovinske razmjene te u domeni stvaranja uvjeta za realizaciju investicija. Istaknuto je da mogućnosti za suradnju postoje i u provedbi regionalnih infrastrukturnih i energetskih projekata. (B.F./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene