Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović u Srbiji

Tadić o dolasku u Vukovar: Ne požurujte me, doći će vrijeme za to

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tadić je poručio da će Josipović i on odabrati pravi trenutak.

Hrvatski i srbijanski predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić u Beogradu su naglasili da su mir i stabilnost u regiji zajednički cilj dviju zemalja i ocijenili da u međusobnim odnosima postoji atmosfera pomirenja.

>> Josipović doputovao u prvi službeni posjet Srbiji

Neugodno pitanje nije zaobišlo srbijanskog predsjednika. Možemo li vas očekivati u Vukovaru i je li vas predsjednik Josipović pozvao?

'Nitko ne ne mora pozvati niti na jedno mjesto stradanja. Sam ću doći a onda ću tada biti sa svojim prijateljem Ivom Josipovićem. Odabrat ćemo pravi trenutak za to. Samo nemojte me požurivati. Radimo dovoljno brzo, doći će vrijeme i za to', rekao je Boris Tadić.

Predsjednici su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon bilateralnog sastanka istaknuli kako je za budućnost dobrih odnosa Hrvatske i Srbije važno procesuiranje krivaca za ratne zločine, pronalaženje nestalih te povratak izbjeglih, te nastavak politike mira i suradnje.

'Između naših zemalja postoje otvorena pitanja, važno je da se s njima suočavamo i da ih rješavamo', izjavio je predsjednik Josipović, te izrazio uvjerenost da će se za izvjesno vrijeme obje zemlje naći u Europskoj uniji.

'Povijest Hrvatske i Srbije bila je teška, ali našli smo pravi put ka rješenju problema i dobrim susjedskim odnosima. Hrvatska će podržavati sve svoje susjede, naravno i Srbiju, da i ona što prije postane članica EU-a', rekao je hrvatski predsjednik.

'Srbija iskreno podupire ulazak Hrvatske u EU'

Dodao je kako su on i njegov srbijanski kolega jednoglasni u tome da Bosna i Hercegovina mora ostati jedinstvena država te da se tri konstitutivna naroda trebaju dogovoriti u cilju zajedničkog života na tom prostoru.

Predsjednik Tadić rekao je da Srbija želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom, te ocijenio da mogućnost suradnje postoji u mnogim područjima

Čestitajući Hrvatskoj na članstvu u NATO-u, Tadić je dodao kako Srbija iskreno i otvoreno podupire što brži ulazak Hrvatske u EU.

Predsjednik Srbije istaknuo je kako su dvije zemlje imale oscilacija u svojim odnosima, iz kojih su nastali problemi, te da su suglasne da se oni rješavaju kroz suradnju dviju vlada.

Tadić Josipovićev posjet ocijenio povijesnim

Ocjenivši prvi službeni posjet hrvatskog predsjednika Srbiji povijesnim, predsjednik Srbije zahvalio je predsjedniku Josipoviću zbog, kako je rekao, njegovog osobnog doprinosa dinamici odnosa između Srbije i Hrvatske 'koji su jedan od najboljih primjera bilateralne suradnje u regiji'.

Govoreći o pitanju međusobnih tužbi dviju zemalja za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, Tadić je naveo kako se zalaže za izvansudsku nagodbu, pri čemu se ni po koju cijenu ne smiju zanemariti suđenja krivcima za ratne zločine.

Predsjednik Hrvatske naveo je kako je jasno da je tužba tu da bi se riješili neki problemi, te da, ako je probleme moguće riješiti mimo tužbe, onda tužba i nema puno smisla. 'Treba još malo vremena, da još malo rješavamo probleme, tužba nigdje neće pobjeći, najvažnija je dobra volja i rješavanje problema', kazao je Josipović.

Dvojica predsjednika složili su se da bi bilo dobro da problem vezan uz pitanje granica bude riješen dogovorom te da se, ako to ne bude moguće dogovorom, ta pitanja riješe kroz međunarodnu arbitražu.

Josipović: Izbjeglima su vrata otvorena

Josipović je kao jedno od najvažnijih pitanja istaknuo utvrđivanje sudbine nestalih osoba na strani oba naroda, istaknuvši da je to 'iznad politike, to je ljudska i moralna obaveza sviju nas'. Dodao je kako su, kada je riječ o izbjeglima, 'vrata otvorena' i da u Hrvatskoj nema nikakve zapreke i nikoga tko bi želio iz političkih ili nekih drugih razloga spriječiti povratak.

U popodnevnim satima hrvatsko izaslanstvo uputilo se u Suboticu, gdje je u društvu srbijanskog predsjednika Tadića, nazočilo svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice rada Demokratske stranke Hrvata Vojvodine.

Navečer je predviđen povratak u Beograd, gdje će u ponedjeljak prijepodne predsjednik Josipović razgovarati s predstavnicima nevladinih organizacija u Srbiji. Oko podneva će uslijediti sastanak sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem dok je za ponedjeljak popodne najavljen susret Josipovića i Tadića s obiteljima hrvatskih državljana koji su svojedobno iz Hrvatske izbjegli u Srbiju, a sada su u procesu povratka u nekadašnje domove. Predvečer je planirana šetnja dvojice predsjednika Knez Mihailovom ulicom u središtu Beograda, te svečani koktel na Kalemegdanu, gdje će nazočiti susretu umjetnika dviju zemalja.

>> Srpsko tržište spašava hrvatska radna mjesta

>> 'Poručujem svima koji su otišli u Srbiju: Vratite se!'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene