Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na zahtjev

Vučić: Odluka o Šešelju nemoralna; Dačić: Skandalozno i perfidno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vučić je najavio da će se njegova vlada u sljedećih par dana očitovati o zahtjevu.

Odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala da zatraži povratak haškog optuženika Vojislava Šešelja u haaški pritvor izazvala je u ponedjeljak oštre reakcije srbijanskih dužnosnika, a premijer Aleksandar Vučić tu je odluku nazvao 'nemoralnom' i najavio je da će se njegova vlada u sljedećih par dana očitovati o tom zahtjevu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Slika nije dostupna Ljajić o Šešelju 'Najbolje da se sam preda. Svako opiranje umanjit će šansu da kasnije bude pušten'

'Nisam u situaciji da sakrijem ljutnju na vijest zbog nemoralne odluke koju su donijeli. Idućih dana izjasnit ćemo se o tome', izjavio je Vučić, a prenose elektronički mediji.

Vučić je rekao kako 'ne misli da je Šešelj tema', rekavši kako bi, da izgovori sve što osjeća, netko pomislio da nije uspio suzdržati 'bijes zbog nemoralnih odluka koje su neki donijeli'.

Šešelj: 'Ne vraćam se, neka me uhite!'

Na zahtjev iz Haaga reagirao je i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić ocjenivši kako se 'Srbija ni kriva ni dužna uvlači u spor između sudačkih vijeća, Tužiteljstva i vođe radikala'.

'Tribunal nastavlja sa svojim, najblaže rečeno, čudnim i zbunjujućim odlukama. Najprije je Šešelj pušten pod okolnostima koje su nezabilježene u dosadašnjoj praksi, a to praktično znači - bez ikakvih uvjeta koji su postavljeni pred njega i državu Srbiju', navedeno je u priopćenju medijima iz Ljajićeva ureda.

'Naslućujući šta bi mogao biti scenarij tog puštanja, srbijanska vlada je vrlo jasno, u pismu koje je tada poslala Haaškom tribunalu, naglasila da je spremna pružiti jamstvo Šešelju, ukoliko ga prihvaća, obzirom da ih je ranije odbijao, i ukoliko se on sam složi s uvjetima koje postavlja raspravno vijeće Tribunala', naveo je Ljajić u priopćenju, naglasivši da je 'Srbija do sada izvršila sve svoje obveze prema Haaškom tribunalu', ali da kontradiktorne odluke iz ICTY-a kompliciraju situaciju.

Šešelj: Mogao bih na Đinđićev grob poslati glogov kolac

'Donošenje dvije kontradiktorne odluke o istoj stvari za samo pet mjeseci, našu suradnju s Haagom značajno otežava, a također dodatno utječe na kredibilitet suda i percepciju koju naša javnost ima prema toj instituciji', ocijenio je Ljajić.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić današnju odluku iz Haaga nazvao je 'perfidnom i skandaloznom' ocjenivši da 'ugrožava stabilnost Srbije i čitave regije'.

'Srbija nijednim aktom nije bila upoznata ni s odlukom o puštanju Šešelja, a ni sada s odlukom o njegovu povratku', naveo je Dačić u pisanoj izjavi medijima, naglasivši kako ni ministarstvo vanjskih poslova niti bilo koje državno tijelo 'do ovog trenutka nije dobilo službenu obavijest' iz ICTY-a o današnjoj odluci.

'Kada bude dobila službenu obavijest, srbijanska vlada će se idućih dana izjasniti o daljnjim koracima', priopćio je ministar vanjskih poslova.

Sam Šešelj u prvoj je reakciji na odluku Žalbenog vijeća ICTY-a proučio: 'Da vidimo kako će me sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić uhititi', da bi potom na svom Twitteru računu, na kojem ima oko 11.300 pratitelja, objavio: 'Uopće me ne zanima odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala. Ja se tamo sigurno neću dobrovoljno vraćati'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene