Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisne informacije

VRIJEDNI SAVJETI - Kako štedjeti, u kojoj valuti uzeti kredit...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV kreditni specijalist Vjeko Peretić savjetovao je kako štedjeti i u kojoj valuti uzimati kredite.

Zašto pada broj štediša i štednje u bankama?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako to ostvariti? Smanjivanje kamata na kredite: Popularna mjera već u startu vuče repove... Slika nije dostupna Ograničenje kamata na kredite: Evo koji su pozitivni, a koji negativni učinci!

Zato što ona najklasičnija oročena štednja, koju Hrvati najviše vole, više nije atraktivna. Više ne možete staviti svoje novce sa strane i očekivati kamatu od 3 do 4 posto i ništa ne raditi. Sada su kamate ispod jedan posto i još na to država će vam uzeti porez i prirez, tako da to više nije isplativo.

Neki bi rekli da su uvredljivo niske kamate na štednju. Isplati li se štedjeti u današnjim okolnostima niskih kamata?

Uvijek se isplati štedjeti. Nije pitanje isplati li se štedjeti, nego kako i što očekujemo do te štednje. Uvijek se isplati štedjeti. Tu smo malo tradicionalno loši, financijski dosta nepismeni i taj dio moramo poboljšati.

Kako štedjeti?

Ako gledamo dugoročno, uvijek predlažem da je dobra kombinacija mirovinske štednje s dobrim životnim osiguranjem koje pokriva nekakve teške bolesti, kao konkretan primjer. Ali moramo znati što, koliko i na koliko dugo i onda ćemo se lakše odlučiti uz malu pomoć specijalista.

U kojoj se valuti više isplati štedjeti?

Kuna ili euro su najpopularniji. Po statistici vidimo da je sve više kuna. Uvijek si uračunajte je li visina kunske kamate koja je veća od eura, je li ona planirana devalvacija ili smanjenje kune može nadomjestiti razliku između kunske i eurokamate. Uglavnom to nadomješćujete tako da možete dobro štedjeti u kunama, a možete i u eurima.

Što se alternative štednje tiče, koja bi ona bila po Vašem mišljenju?

Trenutno su aktualna prebacivanja novca iz banaka u osiguravajuća društva iz dva razloga. Tamo nema poreza i prireza, životno ste osigurani i očekuju se malo bolji prinosi nego na ovim oročenim štednjama.

Svjedoci smo i sve nižih kamata na stambene i ostale kredite. Kuna se nametnula kao glavna valuta u stambenom kreditiranju. Zašto?

Jer su Hrvati poučeni lošim momentima iz prošlih godina kojima smo bili svjedoci zapravo počeli tražiti tu kunu. S druge strane banke su jako likvidne i imaju. Osim toga dogodilo se da nije bilo potražnje za kreditima. Kad to sve skupa spojite u jedan komplet, banke su morale ponuditi povoljnije kredite u kunama i to se sada može dobiti puno povoljnije nego do prije koju godinu.

Zašto su kamate toliko pale? Što možemo očekivati u budućnosti? U kojoj valuti biste danas uzeli kredit?

Apsolutno u kunama. Držite se onog pravila – u valuti u kojoj dobivate plaću u toj valuti uzimajte kredit. To je klasično zlatno pravilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene