Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s rastom cijena

Isplati li se po hranu ići preko granice? Sastavili smo popis namirnica i provjerili gdje su jeftinije

Dvije reporterke Dnevnika Nove TV usporedile su cijene osnovnih namirnica u Italiji i Hrvatskoj. Katarina Jusić otišla je u Italiju, a Lina Dollar je ostala u Hrvatskoj. Obje su imale isti popis namirnica za kupovinu i na kraju su izračunale koliko je koja potrošila.

U Hrvatskoj je gotovo svaki drugi proizvod u trgovinama mješovite robe skuplji nego prošle godine. Zbog toga mnogi građani koji žive uz granicu po hranu odlaze preko nje. Trst možda nije shopping meka kao što je bio '90-ih, ali i danas se ondje može naći automobila s hrvatskim registracijama.

"Ipak se nešto uštedi. Ulje i pasta su jeftiniji, isto vrijedi za prašak za veš i hranu za mačke", rekla je Marija Damiani, koja je u Trst došla iz Istre, te dodala da se uštedi 20-30 posto.

Kako bi usporedile cijene namirnica u Italiji i Hrvatskoj, reporterke Dnevnika Nove TV Katarina Jusić i Lina Dollar sastavile su popis namirnica potrebnih da bi se skuhala tjestenina s tunjevinom: maslinovo ulje, pola kile tjestenine, češnjak i rajčica. Sve to u Hrvatskoj je koštalo 116,68 kuna, a u Italiji 77,31 kunu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSTUPANJE S OBOLJELIMA HZJZ izdao nove preporuke o karanteni i prekidu izolacije, pogledajte što se sve mijenja

No, dvije su reporterke sastavile popis i za one kojima ručak bez mesa nije ručak. U Hrvatskoj kilogram krumpira i pola kilograma piletine košta 33,6 kuna, a u Italiji 40,18 kuna. U Hrvatskoj se najavljuje poskupljenje mesa do 30 posto, pa će ta razlika uskoro biti manja.

Osim toga, provjerile su i kolika je cijena namirnica koje se nalaze u svakom kućanstvu: brašno, jaja i mlijeko. U Hrvatskoj je za njih Dollar izdvojila 24,78 kuna, a Jusić je za iste namirnice u Italiji potrošila 25,28 kuna.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Država daje i do 200 kuna: I prije najavljenih mjera dvije kategorije građana već imaju pravo na vaučere za struju

Na cijene u Italiji utječe i niži PDV, koji za prehrambene proizvode iznosi od četiri do 10 posto, dok se u Hrvatskoj kreće od pet do 25 posto. Ipak, tko ostane kupovati u blizini svojeg doma, uštedjet će vrijeme i novac za put.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene