Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Država daje i do 200 kuna: I prije najavljenih mjera dvije kategorije građana već imaju pravo na vaučere za struju

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Kako bi ublažila energetski udar na građane, Vlada je najavila set mjera za kućanstva. Širit će se primjena tzv. vaučera za režije. Mjeru koja već postoji u Hrvatskoj je samo u prosincu prošle godine iskoristilo gotovo 64.000 građana.

Službenog naziva naknada za ugroženog kupca energenata iznosi do 200 kuna, a primjenjuje se na plaćanje troškova električne energije. Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade prošlog četvrtka najavio je kako će nove mjere ići u tri smjera. 

"Smjer kojim će Vlada ići je da proširi polje primjene, ostavit ćemo mogućnost da se time plaćaju i režije plina. Vjerojatno ćemo proširiti i opseg kućanstava koja primaju tu naknadu. I podići ćemo taj iznos, a koliko, procijenit ćemo kad vidimo koliko će energenti poskupjeti. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP", rekao je. 

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike još nemaju detalje kako će sve izgledati.

"Provode se analize radi mogućeg proširenja kruga korisnika prava na naknadu za ugroženog kupca energenata, povećanja visine naknade te njezina proširenja na subvencioniranje troškova drugih energenata", odgovorili su nam. 

Zahtjev u roku od 15 dana

Zasad status ugroženog kupca, odnosno pravo na sufinanciranje troškova električne energije mogu ostvariti korisnici zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine. Da bi korisnik jedne od te dvije mjere stekao i status ugroženog kupca, mora se prijaviti u nadležni centar za socijalnu skrb. Procedura je jednostavna.

"Uz zahtjev nije potrebno prilaganje dodatne dokumentacije budući da je uvjet za sufinanciranje troškova električne energije ostvarivanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu ili prava na osobnu invalidninu. Centar za socijalnu skrb, u upravnom postupku, rješenjem priznaje pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata, u pravilu u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Vrijeme je za usklađivanje: Doznajemo koliko bi mirovine (i kad) mogle rasti

Na temelju rješenja centra korisnik ima pravo na subvencioniranje troškova električne energije u mjesecu u kojem je priznato pravo te svaki sljedeći mjesec, sve dok mu nadležni centar za socijalnu skrb rješenjem ne utvrdi prestanak prava.

Plaćanje isključivo u Fini 

Korisnik može iskoristiti pravo na subvenciju prilikom plaćanja računa uz predočenje osobne identifikacijske isprave, rješenja kojim je korisniku priznato pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata te uz predaju izvornog naloga za uplatu troškova električne energije isključivo u poslovnici Financijske agencije.

Može li netko drugi platiti račun?

Pravo na subvenciju troškova električne energije umjesto korisnika kojem je priznato pravo može realizirati i druga osoba uz predočenje rješenja kojim je korisniku priznato pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata, svoje osobne identifikacijske isprave i osobne identifikacijske isprave korisnika (odnosno preslike rodnog lista korisnika ako je korisnik prava na naknadu za ugroženog kupca energenata maloljetna osoba) te uz predaju izvornog naloga za uplatu troškova električne energije poslovnici Financijske agencije.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Što učiniti ako su vam susjedi (pre)bučni? Doznajte koja su vaša prava i što poduzeti ako nema mogućnosti za dogovor

"Iznimno, ako za to postoji opravdani razlog, pravo na subvenciju troškova električne energije u poslovnici Financijske agencije mogu realizirati i stručni radnici centra za socijalnu skrb uz predočenje iskaznice kojom dokazuju svojstvo službene osobe ili ovlasti ravnatelja za plaćanje računa za električnu energiju za ugrožene kupce iz nadležnosti tog centra za socijalnu skrb, preslike rješenja kojim je korisniku priznato pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata te uz predaju izvornog naloga za uplatu troškova električne energije", napominju u Ministarstvu.

U prosincu 2021. godine ovu mjeru koristile su 63. 674 osobe, a za cijelu prošlu godinu za ovu mjeru država je izdvojila 116.365.506,62 kune.

Ako ne znate koja su vaša prava, kako ih ostvariti, ako mislite da ste u pokušaju da ih ostvarite ostali oštećeni, obratite se nama. Javite nam što vas muči, a mi ćemo umjesto vas pitati institucije, češljati zakone, inzistirati na odgovorima i pokušati doći do rješenja. I pomoći vam. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoj problem pošaljite na reporter@novatv.hr

 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene