Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSTUPANJE S OBOLJELIMA

HZJZ izdao nove preporuke o karanteni i prekidu izolacije, pogledajte što se sve mijenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljene su nove preporuke HZJZ-a o karanteni i prekidu izolacije.

HZJZ je izdao nove preporuke vezano za skraćenje karantene i skraćenje izolacije za bolesne. Prema novim preporukama, objavljenima u ponedjeljak, karantena je skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljene i preboljele COVID-19.

Izuzeci od podvrgavanja karanteni ostaju jednaki kao i ranije. 

Omogućen je prekid izolacije za asimptomatske zaražene osobe nakon najmanje pet dana ako su najranije peti dan negativne u brzom antigenskom testu (BAT), kao i za bolesnike s blagom i umjerenom kliničkom slikom nakon najmanje pet dana, ako su najranije peti dan negativni u brzom antigenskom testu (BAT) te bez povišene temperature najmanje 24 sata i značajno ublaženim simptomima (bez BAT testiranja, izolacija traje deset dana za osobe koje nisu cijepljene i nisu ranije preboljele COVID-19, a za cijepljene i koji su preboljeli COVID-19 traje sedam dana bez testiranja).

Za prekid izolacije bez testiranja, bolesnik mora biti afebrilan najmanje 24 sata (ranije je bilo najmanje tri dana).

Asimptomatska osoba može prekinuti izolaciju najranije nakon pet dana od pozitivnog brisa po zaprimanju negativnog rezultata brzog antigenskog testa (BAT) učinjenog najranije peti dan izolacije. U tom slučaju sljedećih pet dana potrebno je dosljedno i pravilno nošenje maski u kontaktu s drugim osobama, ograničiti kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od ozbiljne bolesti COVID-19 te pridržavanje drugih epidemioloških mjera.

Simptomatski bolesnik COVID-19 s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, koji nije imunokompromitiran može prekinuti izolaciju najranije nakon pet dana pod uvjetom da je najmanje 24 sata afebrilan i ima poboljšanje ostalih simptoma te je peti dan izolacije negativan u brzom antigenskom testu (BAT).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve opcije moguće Hoće li skratiti vrijeme karantene? Zdravstveni sustav u problemima: "Sve opcije su na stolu..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pragmatičan pristup Nova odluka: Susjedna zemlja skratila trajanje izolacije kako bi država normalno funkcionirala

Ako je rezultat BAT-a učinjenog najranije peti dan od početka izolacije pozitivan, osoba može prekinuti izolacija nakon 7 dana ako je cijepljena ili je prethodno preboljela, odnosno nakon deset dan ako nije cijepljena i nije prethodno preboljela, a bez ponovnog testiranja.

Što se sve mijenja, detaljno pogledajte OVDJE. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene