Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća korupcijska afera

Slučaj Fimi media: Sanader možda već danas na slobodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnica Jadranka Sloković pojasnila je da prije mogućeg Sanaderova izlaska iz zatvora sudsko vijeće treba formalno završiti vijećanje. No, to ne znači da će ono biti završeno danas.

15:55 - Odvjetnici bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera izjavili su nakon dovršene sjednice Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, kako se nadaju da će Sanader već u srijedu izaći na slobodu, ako presuda bude ukinuta zbog bitnih povreda odredbi Zakona o kaznenom postupku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje bez službene potvrde Izvor: Sanaderu je vjerojatno ukinut zatvor uz jamstvo Slika nije dostupna Fimi media na Vrhovnom sudu Uskok smatra da Ivi Sanaderu treba uzeti još skoro 8,5 milijuna kuna

"U takvim slučajevima dosadašnja praksa je da se ukida pritvor odmah, a presuda se piše kasnije i mi se nadamo da je u ovoj situaciji upravo takav slučaj", kazao je ispred Vrhovnog suda Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može se čekati mjesecima, no ukoliko ona bude pozitivna za Sanadera nedugo nakon završetka javne rasprave trebalo bi biti poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije.

Odvjetnica Jadranka Sloković pojasnila je da prije mogućeg Sanaderova izlaska iz zatvora sudsko vijeće treba formalno završiti vijećanje. No, to ne znači da će ono biti završeno danas. "S obzirom na obilnost predmeta može završiti i sljedećih dana. Dakle, pitanje je kada odluka bude donesena. Ako odluka o presudi bude donesena danas onda će on danas i izaći ako naravno odluka bude povoljna", dodala je Sloković.

Kazala je i da u slučaju "rušenja" presude Vrhovni sud može izravno obavijestiti zatvor u Remetincu da Sanader treba biti pušten na slobodu.

Prodanović je kazao i da je obrana zadovoljna javnom sjednicom o žalbama i nepravomoćnoj presudi u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici. "Mi smo zadovoljni prije svega zbog činjeničnog stanja kakvo jest. Sada se konačno polako vidi o čemu se radi u ovom predmetu jer do sada to nije bilo realno prikazivano niti je prvostupanjski sud sagledao sve činjenice na koje smo mi ukazivali. Nadamo se da će Vrhovni sud to gledati drugačije", kazalo je odvjetnik.

Sloković je dodala da i "argumenti tužioca u odgovoru na žalbu nisu bili prave težine", jer, kako je rekla, nisu odgovorili ni na jedno bitno pitanje. "Oni su pričali i dalje o činjeničnom supstratu iako zapravo u ovom predmetu ima i puno pravnih pitanja koja nisu riješena", zaključio je Prodanović.

Veći dio završnog dana javne sjednice pred Vrhovnim sudom protekao je na obrazlaganju žalbi zastupnika HDZ-a. Uz odvjetnika Vladimira Terešaka koji je u ime stranke sjedio na optuženičkoj klupi žalbe u ime HDZ-a obrazlagali su i odvjetnici Željko Olujić, Davorin Budin i Miroslav Šumanović.

13:52 - Kako javlja Ivana Ivanda, reporterka Dnevnika Nove TV, Ivo Sanader bi već danas mogao biti na slobodi.

13:10 - Završena je rasprava na Vrhovnom sudu. Sudsko vijeće je poručilo da će odluka biti donesena 'u razumnom roku'.

13:06 - Javni dio sjednice je završen, a priliku da se obrati sudu dobio je i Ivo Sanader.

'Zahvaljujem se na mogućnosti, ali nemam što dodati, sve je iznijeto u žalbi', rekao je Sanader.

11:47 - Odvjetnik Željko Olujić kazao je kako je u presudi Fimi media, protiv HDZ-a primjenjen pogrešni zakon te da je prvostupanjska presuda nezakonita.

 

9:53 - Pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak rekao je kako je cilj i svrha Mladena Bajića za optužnicu izvesti pred sud tad najjaču političku stranku HDZ i osigurati si mandat

HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin kazao je kako je bitna povreda da je sud samo zbrojio i nanizao suradnje između Fimi Medie i HDZ-a
Odvjetnici HDZ-a u presudi Fimi Media uočili su pet povreda Kaznenog Zakona.

 

8:47 - Posljednjeg dana javne sjednice na Vrhovnom sudu, pojašnjavjau se žalbe pravnih osoba, a predsjednica sudskog vijeća Senka Klarić Baranović najavila je da će samo obrazlaganje četiri žalbe podnesene u ime HDZ-a, kao prve političke stranke nepravomoćno osuđene za korupciju, potrajati barem dva sata.

HDZ-ovi odvjetnici u žalbama su ustvrdili da je zagrebački Županijski sud u prvom postupku počinio više zakonskih povreda, zbog čega smatraju da presudu HDZ-u treba ukinuti ili vratiti na novo suđenje, a postavljen je i zahtjev da se stranku kao pravnu osobu oslobodi za nedjela koja se pripisiju Sanaderu.

Uskok smatra da Ivi Sanaderu treba uzeti još skoro 8,5 milijuna kuna

Iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, nedugo nakon završetka javne rasprave trebalo bi biti poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije.

Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Ivo Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Jučer je obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera detaljno je pojasnila zašto smatra da bi nekada najmoćnijem hrvatskom političaru trebalo smanjiti kaznu ili ponoviti suđenje, no i tužiteljstvo je obrazložilo zbog čega vjeruje da mu je trebalo biti oduzeto još više novca. Vrhovni sud sada mora odlućiti hoće li srušiti presudu.

Podsjetimo, nepravomoćnom presudom iz ožujka prošle godine Sanader je, uz devet godina zatvora, osuđen i na povrat 15,27 milijuna kuna koje je po mišljenju suda stekao izvlačenjem novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. No, za razliku od njegove obrane te članova obitelji i predstavnika tvrtki u kojime je bio suvlasnik, a koji su se također žalili Vrhovnom sudu na oduzimanje imovinske koristi, Uskok je drugog dana javne sjednice pred Vrhovnim sudom ustvrdio da je bivšem premijeru presudom umjesto 15,27 milijuna kuna trebalo biti oduzeto čak 23,7 milijuna kuna, odnosno gotovo 8,5 milijuna kuna više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene