Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno na cestama

Upaljeni meteoalarmi: Olujna bura, snijeg i poledica označili dolazak pravog zahladnjenja

Kiša i snijeg najavljeni su za nedjelju u unutrašnjosti. U gorju se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, dok će snažni vjetrovi puhati diljem obale, javlja Državni hidrometeorološki zavod. HAK upozorio na ograničeno prometovanje zbog vjetra, moguće odrone te prekid trajektnih linija.

U nedjelju se očekuje oblačno vrijeme s povremenom kišom koja će u unutrašnjosti uz pad temperature prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, a u nizinama u drugom dijelu dana, vremenska je prognoza DHMZ-a.

Stvaranje snježnog pokrivača vjerojatno je uglavnom u gorju. Na Jadranu glavnina kiše past će u prvom dijelu dana, a popodne su moguća kraća sunčana razdoblja.

Pročitajte i ovo Cijene smještaja u domovima - 2 Ljudi su ogorčeni Drastično poskupjeli starački domovi, umirovljenici u šoku: ''Mi ćemo se snaći, no što s onima koji nisu u takvoj poziciji?''

Pročitajte i ovo Početak karnevalskih događanja - 1 Običaji Počelo je peto godišnje doba: Legenda o zvončarima

Na kopnu se očekuje umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ponegdje i s olujnim udarima. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim, pa je duž obale sjevernog Jadrana vjerojatan snijeg nošen vjetrom. U Dalmaciji još prijepodne jugo.

Za područje Istre i Kvarnera upaljen je crveni meteoalarm zbog jakih udara bure (do 120 km/h), dok je za Sjevernu Dalmaciju upaljen narančasti meteoalarm, također zbog predviđenih snažnih udara vjetra.

Ilustracija Vrijeme u nedjelju 7. 1. 2024. (Foto: DHMZ)

Za ostatak zemlje upaljen je žuti meteoalarm, osim za slavonsko područje. U središnjoj Hrvatskoj te Lici i Gorskom kotaru predviđeni su snijeg i poledica. 

Temperatura zraka u unutrašnjosti će se kretati od 4 do 9, popodne u osjetnom padu, dok će na Jadranu najviša biti od 10 do 15 °C.

Stanje na cestama

Zbog vjetra su samo za osobna vozila otvorene autocesta A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica te Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 Rijeka istok - Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom.

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica - čvor Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu zabrana je za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

U pojedinim dijelovima zemlje zbog kiše su moguća zadržavanja veće količine vode na kolniku i otežan promet. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni. HAK vozačima savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potraga za majkom Šok na školskom dvorištu: Pronađena tek rođena beba, pothlađena i jedva živa

Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb - Macelj i A3 Bregana - Lipovac u smjeru Slovenije te na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom, uz moguća duža čekanja. Zbog pojačanog prometa i graničnih kontrola moguća su čekanja i na graničnim prijelazima sa Slovenijom na izlasku iz zemlje.

Zbog izvanrednog događaja dionica državne ceste (DC2) most Ilok - Bačka Palanka zatvorena je za vozila teža od 3,5 tona.

Povodom blagdana Sveta tri kralja zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju (osim na državnoj cesti DC1 i autocestama) danas je od 12 do 23 sata.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je trajektna linija Ploče - Trpanj te katamaranske linije Novalja - Rab - Rijeka, Ubli - Korčula - Dubrovnik, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, Vis - Split i Jelsa - Bol - Split.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene