Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka za MOL

'Tko ne poštuje Hrvatsku ne može joj biti strateški partner'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Vrdoljak najavio je da će a nekoliko dana s predstavnicima MOL-a pokušati dogovoriti novi krug pregovora o novom modelu upravljanja Inom.

Tko želi biti strateški partner Republike Hrvatske mora poštovati Hrvatsku i njene građane, a oni koji ne poštuju ovu zemlju neće biti strateški partner Hrvatske, poručio je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, najavljujući ujedno da će za nekoliko dana s predstavnicima MOL-a pokušati dogovoriti novi krug pregovora o novom modelu upravljanja Inom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivan Vrdoljak 'Gdje ste sad domoljubi? Zar Sanader nije prije 10-ak godina prodava domoljublje?' Slika nije dostupna Gotov prvi dan Ministar zadovoljan arbitražom u Parizu

Odgovarajući na pitanje kako će se pravomoćna presuda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera odraziti na daljnji tijek pregovora s MOL-om, Vrdoljak je rekao da se, što se hrvatske strane tiče, pregovori nastavljaju.

U slijedećih nekoliko dana pokušao bih sazvati slijedeći krug pregovora, za koji mora biti jasna mogućnost da se pregovara o novom modelu upravljanja, istaknuo je Vrdoljak.

Sanader: Osuđen sam bez dokaza, ali se ne predajem

Što se nas tiče, mi nastavljamo pregovarati. Pozvat ćemo kolege i mislim da se dogovor puno brže može postići za stolom nego na sudovima, rekao je Vrdoljak.

Kazao je i kako su pregovori s MOL-om do sada išli sporo, "jer kolege nisu htjele razgovarati o tome da dio upravljanja ima i Republika Hrvatska, kao drugi najveći dioničar, i očekujem da će to ipak biti drugačije".

'Sve ostale institucije rade svoj posao, a ja se moram koncentrirati na pregovarački postupak i ponovit ću - ako itko želi biti strateški partner Republike Hrvatske mora poštivati Republiku Hrvatsku i njene građane. Oni koji ne poštuju ovu zemlju neće biti strateški partner Republike Hrvatske', istaknuo je Vrdoljak.

Potvrdio je da će s presudom protiv Sanadera upoznati i arbitražni međunarodni sud UN-a u Ženevi, pred kojim je Hrvatska podnijela tužbu protiv MOL-a.

Vrhovni sud: Kazna Sanaderu primjerena počinjenim djelima

'U arbitražnom postupku mi smo osporavali njihova potraživanja vezana za ugovor o plinskom biznisu, gdje su nas tužili za skoro 3 milijarde kuna, i mi smo arbitražu pokrenuli da bi spasili građanima Hrvatske 3 milijarde kuna. A tu je i onaj drugi dio, a to je koja je šteta učinjena nerealizacijom poslovnih planova iz 2003. i 2009. godine. I ova presuda će sigurno biti dodana vrijednost naše arbitraže. To pokazuje da je dobro da smo krenuli u arbitražu, jer da to nismo učinili ne bi imali model kako osporavati te ugovore. Ali, ima netko u Hrvatskoj tko brine o interesima', izjavio je ministar gospodarstva.

Na upit što će se dogoditi ako Državno odvjetništvo od Trgovačkog suda, zbog ove presude, zatraži 'zamrzavanje' ugovora o prodaji Ine MOL-u, Vrdoljak je kazao da je to pitanje za DORH, koji je nezavisno tijelo, dok je na pitanje što će to značiti za poslovanje Ine kazao da on ni sada nije zadovoljan poslovanjem te tvrtke.

'Nisam zadovoljan kako kompanija radi. Padaju nam rezerve, pada nam proizvodanja, prijete gašenjem rafinerija. Neki dan sam čuo, a nisam znao, da je oko 350-400 otkaza u pripremi. Mene to sve što se tamo događa ne veseli, ja to želim promijeniti tako da se nadam da ćemo tu promjenu postići pregovorima', rekao je Vrdoljak.

Odnos s predsjednikom Nadzornog odbora Ine (Sinišom Petrovićem) i samim NO-om, koji je pripremio prijedlog novog modela upravljanja Inom, a kojim, prema neslužbenim informacijama, hrvatski pregovarački tim nije bio zadovoljan, Vrdoljak je ocijenio korektnim.

Oni su pokušali doći do nekog rješenja, to rješenje nije bilo u okviru za pregovore koji je Vlada definirala, ali ja ne želim reći da se netko ne treba potruditi i dati neki pokušaj za dogovor, samo neće biti dogovora bez zaštite državnih interesa, zaključio je Vrdoljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene