Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naizgled bezazleno

Vojnikinja poslala obitelji snimku potresa s nadzornih kamera MORH-a: Prijeti joj pet godina zatvora

26-godišnja hrvatska vojnikinja optužena je na Županijskom sudu u Zagrebu nakon što je članovima svoje obitelji poslala snimku iz nadzornog sustava MORH-a na kojoj je zabilježen trenutak potresa u toj zgradi. Naoko bezazleno, ali sada joj se sudi zbog odavanja tajnih podataka.

Prema podacima iz optužnice, pripadnica HV-a je dan nakon petrinjskog potresa, 30. prosinca 2020. godine proslijedila snimku potresa jednoj svojoj prijateljici, a zatim i članovima svoje obitelji.

Snimka prikazuje trenutak potresa koji se itekako osjetio i u sjedištu MORH-a na zagrebačkom Trgu Petra Krešimira IV., a zabilježile su ga nadzorne kamere u zgradi.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, time je prekršila Zakon o tajnosti podataka jer su podaci iz MORH-ovog nadzornog sustava označeni tajnima te umjesto da ih čuva, ona ih je putem WhatsApp-a proslijedila neovlaštenim osobama.

Pročitajte i ovo Anto Nobilo (Dnevnik.hr) Izmjene Zakona "Ne sluti na dobro", "Uvodi represiju kako bi zaštitio stranku": Stručnjaci oštro protiv Plenkovićeva prijedloga

Vojna policija prijavila ju je nekoliko dana kasnije Županijskom državnom odvjetništvu koji je danas, nakon dorade i potvrdio optužnicu.

26-godišnja pripadnica HV-a priznala je što je učinila te dodala da nije bila svjesna da činim kazneno djelo "jer sam taj dan zbog cijele situacije bila pod stresom i uplašena. Znala sam da se radi o tajnim snimkama, no nisam razmišljala da činim nešto nezakonito", ispričala je u obrani.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zakonske izmjene Smišlja se novo kazneno djelo: Što je, kako i zašto Andrej Plenković zapravo naumio?

I sama je snimljena nadzornim kamarama, upravo kako čini navedeno kazneno djelo: ulazi u sobu u kojoj se nalazi nadzorni sustav, s mobitelom snima ekran, a snimljena je zatim i čistačicama pokazuje navedenu snimku.

Prema Kaznenom zakonu, prijeti joj kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a tužiteljstvo traži kaznu od na sedam mjeseci, uvjetno na dvije godine.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Komentar Hrvoje Krešić o potezu Andreja Plenkovića koji je podigao veliku prašinu: "Pitanje je zašto mu to tada nije smetalo"

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Zakonske izmjene Malenica brani Plenkovića: ''Nije cilj istragu učiniti tajnom''

Rasplet ovog slučaja bit će zanimljivo pratiti u kontekstu zahtjeva za sankcioniranjem odavanja tajnih podataka i najavljenim izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku zbog curenja podataka u javnost, jer riječ je baš o tom kaznenom djelu, piše Telegram.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene