Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlak udario u odbojnik

U udaru vlaka u odbojnik 60 ozlijeđenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru jutros oko 5.30 sati putnički vlak udario je u betonski odbojnik.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u priopćenju navodi da je u željezničkoj nesreći ozlijeđeno 60 osoba koje su zbrinute u zagrebačkim bolnicama. '55 osoba nakon zbrinjavanja pušteno je kućama, dok je 5 ozlijeđenih zadržano u bolnici. Prema zadnjim informacijama, 5 osoba zadržanih u bolnici nije u životnoj opasnosti. Poginulih u nesreći nije bilo, kao niti smrtnih ishoda nakon prijema u bolnicu.', navodi se u priopćenju.  Prema neslužbenim informacijama, moguće je da vlak nije mogao zakočiti zbog izrazito niske temperature, no stvarni uzrok utvrdit će se istragom. Strojovođa, kako neslužbeno doznajemo, tvrdi da nije mogao kočiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija dobro proučite Važna obavijest HŽ-a! Nove izmjene u prometu, očekuje se znatno kašnjenje vlakova Ilustracija Rok od 14 dana Strabag prijeti HŽ-u raskidom ugovora od 360 milijuna eura

>> 'Ne znamo uzrok nesreće ni u Rudinama ni u Rijeci'

Iz Traumatološke bolnice priopćeno je kako su kod njih zaprimljena 24 ozlijeđena putnika, a svi imaju lakše tjelesne ozljede. Nitko od ljudi s perona nije stradao u nesreći. Dio putnika primljen je u KBC Zagreb, a među njih osmero, prema prvim informacijama, također nema teže ozlijeđenih, ali to bi trebala potvrditi medicinska obrada koja još traje. Policija na mjestu događaja obavlja očevid.

'Spreman sam dati ostavku'

Marijan Klarić, direktor  putničkog prijevoza i član Uprave HŽ-a, kaže kako je kompozicija na putu do Zagreba uredno stala na 11 mjesta te ne želi komentirati informacije o tome da strojovođa nije mogao zakočiti. 'Griješio bih dušu kada bih sada govorio o uzrocima', rekao je Klarić te dodao da je spreman snositi posljedice ako je potrebno. 'Ukoliko se pokaže da je odgovornost na mojoj strani, dat ću ostavku', rekao je Klarić.

'HŽ-ov vozni park se mora obnoviti'

Predsjednik Sindikata strojovođa Nenad Mrgan novinarima je izjavio kako današnja nesreća pokazuje svu nužnost obnove voznog parka HŽ-a, čiji su vlakovi, naglasio je, u velikom dijelu 'loši i zastarjeli'. 'Ako želimo imati željeznicu, s ulaganjima treba nastaviti neovisno i recesiji', kazao je Mrgan, koji od ministra Kalmete očekuje da će što skorije ostvariti najavu o kupnju novih 30-tak lokomotiva.

Upitan kako se osjeća 64-godišnji strojovođa vlaka iz jutrošnje nesreće, odgovorio je da je još na pretragama u bolnici, da je lakše ozlijeđen i u dobrom stanju, naglasivši kako je strojovođa poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da spriječi nesreću, te da, po policijskom izvješću, nije bio alkoholiziran. Jutros su unesrećene koji su smješteni u Klinici za traumatologiju posjetili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. (T.Š./M.D./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene