Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan zvuči poznato - Vladino veliko pospremanje

2011. s podsmijehom gledali na mjere štednje, a sada kreću istim putem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među ostalim, Vlada planira smanjiti broj agencija, instituta i javnih poduzeća. Ali i rezati troškove uredskog materijala.

Kako će uštedjeti stotine milijuna kuna? Vlada se dosjetila da će rezati troškove uredskog materijala, najma poslovnih prostora, kupnje službenih automobila. To će poslati, između ostaloga, u Bruxselles. Planira smanjiti i broj agencija, instituta, ali i javnih poduzeća.

Pročitajte i ovo Voziti ili štedjeti? - 2 Novi trendovi Dnevnik Nove TV istražuje: Tko se vozi najjeftinije? "Cijene energenata i dalje luduju, ali za sada se ova varijanta isplati" Cijene goriva - 4 maloprodajne cijene Vlada intervenirala: Pogledajte koliko ćemo od utorka plaćati gorivo, oglasio se i ministar Filipović

Vlada najavljuje veliko pospremanje nakon kojeg bi država trebala biti jeftinija i učinkovitija.

Uštede bi se trebale ostvariti i u spajanju najmanje 10 agencija, primjerice Hrvatski zavod za norme i Hrvatska akreditacijska agencija trebale bi biti spojene u jednu agenciju, no, nije u Vladi jasno predočeno koliko bi te uštede u spajanju trebale biti jer kažu otpuštanja u Agencijama u izbornoj godini neće biti.

'Sve su to loše strane loših politika'

'Eventualno će se još raditi neke manje uštede na materijalnim troškovima na svemu onome gdje trebamo biti štedljivi, gdje možemo napraviti uštede, na ljudima ne', kaže ministar Tihomir Jakovina.

Veće trošarine na gorivo i duhan jedini su udar na građane i poduzetništvo, pa razloga za nezadovoljstvo u vladi ne vide.

'Mi smo najavili smanjenje naknade za ceste s druge strane. prema tome negdje malo uzmete negdje malo skinete parafiskalnih nameta pa će i oni a i drugi poduzetnici biti u nešto povoljnijoj poziciji. Znači plan skidanja 330 milijuna kuna parafiskalnih nameta nije mala stvar', kaže Branko Grčić.

Dvostuki udar: U tjedan dana gorivo poskupljuje dva puta

Velike stvari očekuju se i od standardne liste troškova. Tako primjerice najam poslovnih prostora državna tijela neće smjeti plaćati skuplje od 11 eura po četvornome metru pa bi razmetanju velikim uredima trebalo odzvoniti.

Na preseljenje mogu računati i u Agenciji za opremu pod tlakom, oni sada iznajmljuju veliki poslovni prostor od 500-tinjak četvornih metara, a imaju svega 11 zaposlenika.

Ograničenja i kod kupnje vozila

Ne bi trebalo biti više ni luksuznih limuzina jer se kupnja vozila ograničava na vrijednost od 180 tisuća kuna. Smanjit će se i putovanja, telefoniranje, ali i drugi izdaci. U javnim tvrtkama već režu troškovnike.

'Znači sve se gleda doslovce od toaletnog papira, troška printanja do većih stvari, putnih naloga, apsolutno sve, plaće se isto tako analiziraju', kaže Renata Suša.

'Ograničit ćemo službena putovanja, korištenje službenih vozila...'

Vladin plan rezanja zvuči poznato.

'Ima zahtjeva da se naručuje voda s okusom marelice, borovnice i tako dalje i tako dalje. Rekla sam ne, voda je voda. Mislim da se oko toga slažemo. Ako naručujemo vodu onda neka ona bude voda', govorila je u veljači 2011. Jadranka Kosor.

Tadašnja oporba na mjere štednje gledala je s podsmijehom, a sada, nakon tri godine na vlasti, čini se, kreće istim putem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene