Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Ogromni dug - 85% BDP-a

'Ograničit ćemo službena putovanja, korištenje službenih vozila...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanrednu konferenciju za novinare održali su potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, s ministrom financija Borisom Lalovcem, održao je konferenciju za novinare o mjerama u proceduri prekomjernog deficita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar u gostima Grčić o ukidanju stope od 40 posto poreza na plaće: 'Kad osvojimo novi mandat...' Slika nije dostupna Lalovčev odgovor HUP-u: 'U jednom dijelu se slažem i prihvaćam jedan dio odgovornosti zato što neke stvari nismo brže radili'

Na rashodnoj strani, kaže Grčić, Vlada će uštedjeti ukupno 790 milijuna kuna. Na prihodnoj strani su dodatne trošarine na duhan i gorivo, a 370 milijuna kuna prihoda u ovoj godini - u idućoj 600 milijuna.

Deficit opće države lani dosegnuo 5,7, a javni dug 85 posto BDP-a

Manjak u proračunu opće države u 2014. godini je 18,8 milijardi kuna ili 5,7 posto BDP-a, a dug opće države dosegnuo je 279,5 milijardi kuna, odnosno 85 posto BDP-a, Uz to već je poznato, odluka o povlačenju 600 milijuna kuna dobiti ostvarene u strateškim društvima RH. Ukupan iznos povučene dobiti  je milijardu 600 milijuna kuna.

Prihodovnu stranu Vlada povećava za 970 milijuna kuna ili 0,294% BDP-a. Skupa s rashodima to čini 0,634% BDP, a Europska Komisija traži barem 0,4%.

Posebnom odlukom smanjenje deficita na javna poduzeća koja su najizloženija ukupnom dugu i koja s ovom godinom započinju svoje financijsko restrukturiranje su HŽ infrastruktura sa - 200 milijuna kuna i HAC sa - 250 milijuna kuna.

Paralelno ide prijedlog mjera restrukturiranja ovih poduzeća za 2016-2018. Sve to kako bi uprave tih poduzeća imale jasnu sliku kako će u tri godine gospodariti resursima i imati povoljniju situaciju za otplatu duga, rekao je Grčić.

Dodaje da će Vlada spojiti najmanje 10 agencija te da kreće u racionalizaciju materijalnih troškova agencija.

'Možda Komisija neće prihvatiti sve prijedloge ušteda, i zato smo pripremili više nego su od nas tražili', kaže Grčić.

Vlada je već smanjila 430 milijuna kuna parafiskalnih nameta, sada idemo sa smanjenjem 330 milijuna kuna parafiskalnih nameta, dodao je Grčić.

Krećemo u racionalizaciju materijalnih troškova agencija i ograničavamo službena putovanja

Kao argument ušteda ministar navodi i to da je Vlada u visokoj smo fazi odluke o spajanju agencija.

Lalovac ističe kako će se uvest standardne troškove, tako da ni jedan zavoda ili instituta ne može biti u prostoru skupljem od određene svote po metru kvadratnom. Ograničit će se službena putovanja i troškovi za njih moraju biti unutar 10% planiranih rashoda, korištenje službenih vozila također će biti ograničeno, isto je i s nabavkom službenih vozila... Uštede u tom smislu bi bile pola milijarde kuna godišnje.

Vjerojatno ćemo kroz 10-15 dana donijeti još neke odluke o dobivanju zaduživanja i jamstava, kaže Lalovac.

Ministar financija pojasnio je da će strukturne mjere donijeti pola milijarde kuna uštede na godišnjoj razini, a stroga kontrola njihovog provođenja osigurat će da to tako i bude.

Ministri kažu kako sve ovo počinje odmah, pitanje je samo procedure na Vladi i odmah ide praktična primjena.

Ipak, Lalovac dodaje da za sada nije potreban rebalans proračuna.

Podsjetimo, manjak u proračunu opće države u 2014. godini iznosio je 18,8 milijardi kuna ili 5,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je dug opće države dosegnuo 279,5 milijardi kuna, odnosno 85 posto BDP-a, pokazuju podaci iz Izvješća o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države u Hrvatskoj predstavljenog u ponedjeljak u Državnom zavodu za statistiku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene