Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U slijepoj ulici

Vladine mjere prodaje stanova doživjele fijasko!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je nešto više od 100 dana vladine mjere koja je trebala biti spas za posrnulo građevinarstvo.

Jagme za, od 100 do 300 eura državnog zajma kod kupnje nekretnina i dalje nema. Kredit na kredit, građane očito ne zanima. Posrnuli građevinari upozoravaju kako je mjera loša i treba je prilagoditi, ali u ministarstvu nemaju takve namjere.

Pročitajte i ovo Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 1 Nekretnine ponovno privukle pozornost Bivši ministar Miljavac o Krstičevićevoj kupovini jeftinog stana: "Puno generala je dobilo stanove po tom pravilniku, nije on bio iznimka"

Investitor Jozo Šarić ne osjeća pomak u zamrlom građevinskom sektoru. Ne pomaže ni Vladina odluka o zajmovima građanima. 'Ona nije baš pogodila ono što je trebala tako da mislim da je efekt minimalan', rekao je Šarić.

>> Radije obustavljaju radove nego da spuste cijene

Mjera je u slijepoj ulici. U stotinjak dana za raspoloživih 1.000 stanova odobreno je tek 40 zahtjeva. Vlada je kupcima pripremila 100, a oni su do sada posudili tek šest milijuna kuna. Ništa od zamašnjaka koji je najavljivala ministrica, a prihvatila Vlada.

'Ako nema stanogradnje, ako nema ulaganja u graditeljstvo onda se ne prodaju niti pločice niti cijevi niti sve ono što je nužno potrebno i parketi sve ono što je nužno potrebno za završetak jednog takvog posla', rekla je Marina Matulović Dropulić, ministrica graditeljstva 25. Veljače 2010.

Slab uspjeh ministrica danas ne želi komentirati, tek preko ureda poručuje da je do danas bilo svega 409 upita građana i da se očekivao veći odaziv. Malo je onih koji u vladinom zajmu vide koristi. Još manje onih koji o tome žele govoriti. Marko iz Samobora tek nam je telefonski poručio da je ponuda dobra jer 'kamata od dva posto na kredit niža je od godišnje stope inflacije unutar euro zone koja se kreće između dva i četiri posto.

Dakle ako uzmete maksimalnih 20 tisuća eura koliko vam nudi država taj iznos vraćate tek za 20 godina, a onda bi on trebao vrijediti nešto manje nego što vrijedi danas. Jozu pak zanima sadašnjost. 'Ono što bi oni mogli napraviti je da izvođač i investitor ne moraju biti ista osoba. Priznaju i u ministarstvu da je glavni razlog odustajanja građana od Vladinog zajma to što ne mogu kupiti ono što žele', kaže Šarić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene