Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radije obustavljaju gradnju

Radije obustavljaju radove nego da spuste cijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene stanova padaju vrlo sporo. I dok bi mnogi željeli riješiti stambeno pitanje, graditelji, čini se, radije obustavljaju radove, nego što spuštaju cijene. Sve su češće nedovršene gomile betona.

Centar grada raskopan je, ali kranovi miruju. Od radnika nema ni traga. Ograda čvrsto stoji, kao i radovi. Susjedi kažu da dugo nisu čuli buku gradilišta. 'Prije dva mjeseca su obustavili radove, ne rade. Kad će početi, ne znamo', rekao je Naser Vaiti, ugostitelj.

Pročitajte i ovo Ilustracija afera HEP DORH zatražio podatke o trgovanju viškovima plina u Hrvatskoj Dubrovnik - vrtoglave cijene nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vrtoglave cijene nekretnina Najskuplji kvadrati u Hrvatskoj: Iako se ministar hvali, nekima ni krediti ne mogu pomoći

Za jednu zgradu u središtu Zagreba nagađa se da će cijena stanova biti do deset tisuća eura po kvadratu. Zbog stanja na gradilištu teško je ne pomisliti da su se malo preračunali. I nisu jedini. Boro Vujović s nekretninama radi sedam godina. 'Stanje na tržištu luksuznih stanova je smireno. Znači, događa se, prodaje se, ali oni stanovi gdje su se cijene korigirale, tamo gdje su se cijene dovele u realnost s obzirom na današnju situaciju', rekao je Vujović.

Za probleme na tržištu luksuznih nekretnina ekonomski analitičar Damir Novotny nije teško pronašao razloge. 'Preskupo su platili zemljište, preskupo su gradili i jednostavno im ti troškovi izgradnje ne dozvoljavaju da spuštaju cijene. Tu su, naravno, i banke koje stoje iza toga i ne dozvoljavaju spuštanje cijena jer iza toga stoje bankarski krediti', rekao je Novotny.

Stanovi se na jednoj lokaciji nude i za 2.800 eura po kvadratu. Službenu informaciju o prodaji nismo uspjeli dobiti, a susjedi koji nisu htjeli pred naše kamere kažu da velikih radova nije bilo mjesecima. Za konkretan slučaj Vujović nema komentara, ali zna da se zaustavljanje gradnje zbog financijskih problema ipak događa.

'Jednostavno su radili kalkulaciju na drugim prodajnim cijenama. Možda su sad došli do spoznaje da ne mogu prodati po toj cijeni i da je možda bolje u ovom trenutku zaustaviti se, nego ići u dalje troškove gdje neće moći vratiti uložen novac', rekao je Boro. Maja Far je susjeda budućim stanovnicima naselja čija bi cijena trebala prelaziti tri tisuće eura po kvadratu. Iako se, kažu stručnjaci, kupce luksuznih stanova uvijek može pronaći, čini se da je dio graditelja zapeo u nerealnim ambicijama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene