Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vilim Ribić

'Vladina odluka je pravno nasilje nad 300.000 građana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić optužio je u petak Vladu da je produživanjem uskrate dodataka, božićnica i regresa državnim i javnim službenicima počinila "kontinuirano pravno nasilje nad 300.000 građana".

Vlada je u četvrtak s telefonske sjednice uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena dvaju zakona kojima se do kraja godine državnim i javnim službenicima ukida dodatak od 4, 8 i 10 posto, a javnim službenicima uskraćuju božićnice i regresi. Na taj se način planira u ovoj godini u proračunu uštedjeti ukupno 650 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Izmjene zakona Vlada produžuje službenicima uskratu dodataka, božićnica i regresa

Ribić je na konferenciji za novinare ustvrdio da Vlada i premijer Zoran Milanović ne rade u nacionalnom interesu već u interesu inozemnih krugova i po diktatu europske birokacije.

Vlada se na taj potez odlučila zbog svoje loše gospodarske politike i pritiska eurobirokrata, a Hrvatskoj zbog toga prijeti "grčki scenarij", poručio je Ribić.

Vlada produžuje službenicima uskratu dodataka, božićnica i regresa

Ako je to razlog zašto smo ušli u Europsku uniju, onda bolje da nismo ni ušli, rekao je optuživši europsku birokraciju da je bezdušna, a Milanovića da podupire politiku na štetu naroda.

Ribić je također kritizirao hrvatsko pravosuđe i Ustavni sud, jer je njegov sindikat u zadnje tri godine uputio devet tužbi, no zasad nema ni jedne presude.

U čijoj su funkciji sudovi i pravni sustav u Hrvatskoj kada je, kaže Ribić, svim pravnicima s osnovnim obrazovanjem jasno da je Vlada učinila protupravne postupke pa mora izgubiti sudske parnice.

Ocijenio je da im sada ponestaje instrumenata za sindikalnu borbu osim "medija i ulice", no na novinarski upit što misli pod pojmom "ulice" odgovorio je kako za sada ne pripremaju prosvjede. Uputit će dopis Ustavnom sudu, najavio je, a ako ne dobiju nikakav odgovor "pojavit će se pred Ustavnim sudom s građanima ove zemlje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene