Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje iz Rusije

Putin poslao pismo Milanoviću: 'Ne plati li Ukrajina račune, nema plina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina Rusima za plin duguje 2,2 milijarde dolara, a Putinovo strpljenje je, naveo je u pismu, pri kraju zbog čega su moguće restrikcije u isporuci plina Europi.

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović jedan je od europskih premijera koji je dobio pismo ruskog predsjednika Vladimira Putina kojim upozorava da bi moglo doći do restrikcija u isporuci plina Europi ne plati li Ukrajina svoje račune, potvrđeno je u petak iz hrvatske vlade.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi

Iz vlade su poručili da će premijer Milanović pažljivo proučiti pismo i odgovoriti ruskom predsjedniku.

Putin: Ne plati li Ukrajina dugove prekinut ćemo im opskrbu plinom, a i Europa bi mogla ispaštati

Po Reutersu, ruski predsjednik Vladimir Putin pisao je čelnicima 18 zemalja da bi Rusija mogla prekinuti opskrbu Ukrajine plinom, ne plati li ta zemlja na vrijeme svoje račune za plin, a upozorio je i da bi moglo doći do restrikcije isporuke plina Europi.

Glas Rusije javlja da je pismo otišlo na 16 adresa i, osim Milanovića, navodi da se radi o čelnicima Francuske, Njemačke, Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Turske, Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije, Bugarske i Moldavije.

Ukrajinski dug iznosi 2,2 milijarde dolara

Ukrajina Rusima za plin duguje 2,2 milijarde dolara, tvrdi Putin u pismu u kojem jasno daje do znanja da mu je strpljenje pri kraju, piše Reuters.

U pozivu na hitne konzultacije s Europom, u vezi sa stabiliziranjem ukrajinskoga gospodarstva, Putin je u pismu europskim čelnicima napisao i kako je za neprekinut protok plina nužno u ukrajinska spremišta upumpati 11,5 milijarda kubičnih metara plina, što stoji pet i pol milijarda dolara.

Cijena plina dvostruko veća

Rusija je udvostručila cijenu plina za Ukrajinu otkako je s vlasti zbačen Viktor Janukovič. Putin tvrdi da će državni proizvođač Gazprom zahtijevati isplatu unaprijed za buduće opskrbe Ukrajine plinom i, bude li i dalje "kršenja uvjeta plaćanja, djelomično ili potpuno zaustaviti isporuku plina".

To bi imalo domino efekt na zemlje EU-a jer se opskrbljuju ruskim plinom preko ukrajinskih plinovoda. Rusija zadovoljava 30 posto europskih potreba za plinom, a pola od te količine teče plinovodima preko Ukrajine. 'Potpuno smo svjesni da to povećava rizik da će Ukrajina sebi odvajati dio plina namijenjen europskim potrošačima', piše Putin.

Gazprom je tijekom spora s Kijevom oko cijene plina tijekom zima 2005/2006. i 2008./2009. prestao isporučivati plin Ukrajini, a to je dovelo do smanjene opskrbe europskih zemalja.

Sjedinjene Države osudile su u četvrtak navečer Putinovo pismo kao oblik pritiska na Ukrajinu. "Osuđujemo ruske pokušaje da koristi energente kao oruđe za ucjenjivanje Ukrajine", kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene