Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oni koje svrbi neka se češu'

Milanović: U Americi je stalno 'sales' i kad kupiš robu, možeš je vratiti sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas razspravljala o Zakonu o zaštiti potrošača.

'U Americi je stalno 'sales' (rasprodaja) i uvijek možeš vratiti robu. Nisam primijetio da je tako u Europi. Ali, dobro usklađujemo se s EU', komentirao je premijer Zoran Milanović nacrt prijedloga Zakona o zaštiti potrošača.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

U Zakonu o zaštti potrošača, Vlada predlaže obvezu isticanja dviju cijena - redovne i snižene cijene, a odnosila bi se na sezonska sniženja, rasprodaju, akcijsku prodaju, prodaju proizvoda s greškom, proizvoda kojima istječe rok uporabe kao i za ostale ponude trgovaca u okviru kojih potrošači mogu kupovati proizvode po nižim cijenama.

Propisuje se i obveza trgovcu koji pruža javnu uslugu da na računu istakne iznos neplaćenih dospjelih novčanih potraživanja za prethodna razdoblja, a novina je i odredba kojom se, u pogledu javnih usluga, ne dozvoljava pokretanje postupka prisilne naplate osporenih neplaćenih dospjelih novčanih potraživanja do okončanja sudskog ili izvansudskog postupka.

Cvitan za državnog odvjetnika

Premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade najavio je da će na njenom zatvorenom dijelu, Saboru predložiti sadašnjeg ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana za novog glavnog državnog odvjetnika umjesto Mladena Bajića, kojemu je zahvalio na svemu učinjenom.

'Zahvaljujem Bajiću nakon 12 godina mandata na svemu što je bilo dobro, a toga je bilo puno više od onoga što mislim da nije bilo dobro, a o tome sam govorio prije četiri godine', rekao je Milanović.

Vesna Pusić: Cvitan bi mogao biti dostojna zamjena Bajiću

'To bih mogao i danas ponoviti, ali to, naravno, nema nikakve veze s optužbama, difamacijama i klevetama koje se ovih dana o njemu mogu čuti u dijelu javnosti', rekao je Milanović.

'Oni koje svrbi neka se češu. Bit će ih i ubuduće, a zadatak novog državnog odvjetnika je da takvima stane na rep', poručio je.

Izbori za Europski parlament

Broj članova biračkih odbora tijekom izbora za Europski parlament, umjesto 10 bit 6, odlučila je Vlada. Također, izvijestili su kako će u ostvarenju schengenskog plana, tijela države uprave potrošiti 3,350 milijuna kuna.

Tržište plina

Pred Vladom se našlo i nekoliko odluka vezanih uz određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina. Tim će odlukama, kao što je to ovaj tjedan najavio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, Vlada opskrbu distributera plina s Inine tvrtke Prirodni plin prebaciti na Hrvatsku elektroprivredu (HEP) za razdoblje od tri godine.

Nakon što je premijer upozorio da ne smije biti nedozvoljenih potpora, ministar Vrdoljak tvrdi da su svi regulatori dali svoje mišljenje o prijedlogu i da to nije tako.

'Moglo se dogoditi da 1. travnja distributeri u javnoj nabavi nabavljaju plin i da bi u tim nabavama skočila cijena plina. Ovime smo omogućili da ostanu na istoj razini i nema poskupljenja. Možda će dvije lipe biti manja', kaže Vrdoljak. (I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene