Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Veljka Marića

Milanović: 'Srbija s takvim zakonom ne može ući u EU, mi to nećemo dopustiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na sjednici raspravljala o Prijedlogu zaključka o problematici srbijanske primjene univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske. Premijer Milanović poručio je da želi čiste račune.

10:24 - 'Puno Hrvata je bilo u logorima u Srbiji i tamo je sigurno bilo kaznenih djela. Mi nemamo jurisdikciju za to, barem ja ne znam da imamo, dakle prema trećim državljanima. Mi ta kaznena djela ne proganjamo', rekao je Milanović. Ministar Miljenić odgovorio je kako se u određenim slučajevima i to može, ali da se ne radi o situaciji kao sa Srbijom.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

'Oni pokušavaju stvoriti neku vrstu mini Haaga. Beograd se nameće kao centar procesuiranja svega što se događalo na ovom području', rekao je Miljenić.

'Želim preciznu analizu i jedne i druge jurisdikcije, mi se u tuđe petljat nećemo. Neka to radi Haag. Ovo što se događalo u Hrvatskoj, to ćemo procesuirati mi ili je već procesuirao Haagu. I tu treba podvući crtu. Ukoliko mi imamo neke nedostatke želim to znati precizno da možemo s najčistijim argumentima drugoj strani rećoi naša pravila su ovakva, vaša takva, svatko treba proganjati svoje zločince', rekao je Milanović i dodao da želi čiste račune.

'Radi se o jednom poštenom zahtjevu da se jedan zakon ukine. Neka svatko odgovara pred svojim građanima za eventualne ratne zločine', rekao je premijer.

10:18 - Ministar Orsat Miljenić govorio je o Prijedlogu zaključka o problematici srbijanske primjene univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske.

Govoreći o ovoj točki dnevnog reda, ministar Miljenić osvrnuo se na slučaj Veljka Marića koji služi kaznu u Srbiji. Rekao je kako su uputili više zahtjeva za njegovim transferom u Hrvatsku i za ustupanjem kaznenog postupka, te da na zadnja dva zahtjeva nisu dobili odgovor.

Na ovu točku dnevnog reda osvrnuo se i premijer Zoran Milanović.

'Srbija će morati povući taj zakon, mi nemamo takav zakon u odnosu na Srbiju i druge države. Zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz okvira, naprosto to je pravilo ponašanja, ja pozivam kolege u Beogradu da taj zakon ukinu, da ga povuku. Nama je to neprihvatljivo', rekao je premijer i dodao da se s takvim zakonom ne može ući u EU, te da 'mi to nećemo dopustiti'.

'Srbija sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Europsku uniju i Hrvatska to neće dopustiti', poručio je.

'Tražimo samo osnovna pravila, a zakon koji je na snazi u Srbiji se u ta pravila ne uklapa', poručio je Milanović.  'Tražimo od susjedne države samo da se izravna sa svima ostalima, ni manje ni više, ako to nije fer čekam protuargument', zaključio je.

10:09 - Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović osvrnuo se na interes stranih medija za otpis duga.

'Krenuo je program novi početak što nije prošlo bez interesa stranih medija i to najuglednijih, i prepoznato je kao nešto jedinstveno. Drago nam je da se priča o stvarima koje su bile motivirane isključivo time da se ljudima pomogne. Lijepo je vidjeti da se primjećuje da se u Hrvatskoj događaju projekti, i to dogovorno', rekao je Milanović i dodao da je sve skupa bio jedan dugačak i kompliciran dogovarački proces u kojem su 'naši ljudi odigrali konstrktuktivnu ulogu'.

Prijevremeni izbori u lokalnim jedinicama bez proračuna

Na sjednici Vlade prihvaćena je i odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u gradovima Dubrovniku, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini, Rabu, Pagu, Hvaru, Omišu, Korčuli i Zlataru te za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenike općinskog načelnika u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda i Gundinci.

Vlahušić nakon pada proračuna: 'Za sve je kriva ista ekipa'

Za dan izbora određuje se nedjelja, 8. ožujka, a izbori se raspisuju jer te lokalne jedinice u zakonom određenom roku nisu donijele proračun za ovu godinu, niti odluku o privremenom financiranju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene