Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podmiruju dugove u zdravstvu

Plenković: ''Strože mjere možemo izbjeći odgovornim ponašanjem. Zdravstveni sustav nije pred slomom, ali...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka o podmirenju dijela duga veledrogerijama još je jednom apelirao na građane da se pridržavaju mjera. Izvijestio je da će broj novozaraženih i danas biti veći od 3000.

Premijer Andrej Plenković rekao je da možemo biti zadovoljni predstavljanjem Nacionalne strategije razvoja. Očekuje doprinos svih u javnom savjetovanju, a ''posebice onih koji sugeriraju konsenzus''.

Pročitajte i ovo Nova Vlada - 3 Sedam potpredsjednika Ovako će izgledati treća Plenkovićeva Vlada Ivan Šipić, kandidat za ministra demografije i useljeništva Ministar iz DP-a Novi ministar demografije: "Ne može biti samo ćiribu ćiriba"

''Mi imamo zadaću predlagati ovakve dokumente i želimo ga usvojiti uz što veću potporu i oporbi poručujem, dapače, dajte svoje sugestije'', istaknuo je.

''Vidim neke bizarne medijske napise'', osvrnuo se na priču o sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost. Izvijestio je da je jučer popodne predstojnik Ureda Vlade poslao novo pismo predstojniku Ureda predsjednika da se sastanak održi idući petak.

Plenković apelirao na poštivanje mjera

Rekao je da ćemo danas ponovno imati više od 3000 zaraženih. Ponovno je apelirao na poštivanje mjera i podvukao da je situacija u Hrvatskoj ozbiljna. Pet županija provodi strože mjere od propisanih na nacionalnoj razini. ''Ako želimo izbjeći strože mjere, to možemo postići odgovornim ponašanjem. Prvi je način fizička distanca i nošenje maski, a drugi je socijalna distanca, što znači manje prijateljskih i obiteljskih druženja'', rekao je premijer i dodao da to nisu velike žrtve u odnosu na ono što radi medicinsko osoblje. ''Restriktivne mjere nikome nisu u interesu'', poručio je. Dodao je da imamo dovoljan broj kreveta i respiratora i da zdravstveni sustav nije pred slomom. Naglašava da imamo dovoljno kapaciteta, da je u KB-u Dubrava na raspolaganju 500 kreveta.

Upozorio je da broj novozaraženih stagnira, ali broj hospitaliziranih raste, što je ekvivalent broju zaraženih otprije sedam dana. Oba porasta usporavaju. ''No to sve ne znači da se smijemo opustiti'', zaključio je predsjednik Vlade.

Podmiruju se dugovi u zdravstvu

Temeljem rebalansa proračuna, Vlada je donijela odluku o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Isplatit će se 868,1 milijun kuna.

Donijeli su i odluku o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela duga bolničkih zdravstvenih ustanova u vlasništvu županija prema veledrogerijama. Za njih su izdvojili 472,7 milijuna kuna.

Vlada je usvojila i i zaključak u vezi sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog COVID-19 cjepiva za države članice Europske unije. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se financijska sredstva osiguravaju u HZZO-u.

Vlada je odlučila dodijelitu državnu potporu društvu Croatia Airlines za naknadu štete uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da će se nadoknaditi 88,5 milijuna kuna. ''Ovo je važna odluka za Croatia Airlines, ovo je pravovremena i ispravna odluka'', zaključio je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene