Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas rebalans

Vlada nije uštedjela ni milijardu kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ušteda manja od milijardu kuna - tako će izgledati rebalans proračuna koji dolazi pred Vladu. Prvo kresanje državne potrošnje, pod vodstvom nove premijerke Jadranke Kosor, bit će tek kozmetičke naravi. Prava sječa potrošnje, naime, slijedi tek na jesen. Vlada i Sabor ljeto će iskoristiti pripremajući zakone za ključne rezove, sniženje plaća i mirovina te uvođenje novih poreza.

Kozmetika preraspodjela postojećeg novca proračuna, a ne prava štednja ono je što će predložiti Vlada. 'Mi predano radimo danonoćno. Vidjet ćete sutra koje smo sve poteze poduzeli. Nisu vezani samo za proračun i rebalans proračuna već smatram da je to nužno učiniti', rekla je premijerka Jadranka Kosor. Ušteda se svodi oko 800 milijuna kuna. Režu se reprezentacija i materijalni troškovi. Za deset posto smanjit će se plaće i mirovine dužnosnika. Zbogom će se reći besplatnim udžbenicima. 'Vrlo brzo i do promjene nekih drugih zakona koji moraju stvoriti okvir za ono što ćemo napraviti u nekom drugom rebalansu. To što moramo učiniti, moramo učiniti', kaže Kosor. U vladajućoj koaliciji smišljaju se izmjene zakona zbog kojih će Sabor izvanredno zasjedati i u kolovozu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

>> 'Ne treba nam tutor!'

Povećanje PDV-a jedna je od mogućnosti. 'O stopi ćemo razgovarati da li jedan ili dva, više od dva, ne manje od jedan, neki će reći to će biti inflacija, ali ne treba biti inflacija ako se u ovoj državi svi ponašamo odgovorno', rekao je Josip Friščić, predsjednik HSS-a. Moguća je izmjena poreza na dohodak čime bi se riješio i problem visokih menadžerskih ugovora u državnim tvrtkama. Plaće treba regulirati i u lokalnim samoupravama. 'Ima jedinica lokalne samouprave gradova i općina gdje načelnici i gradonačelnici imaju veće plaće i od premijera, a s druge strane traže da ih se pomogne iz proračuna', kaže Ivan Čehok, potpredsjednik HSLS-a. Ostale plaće kao i mirovine trebaju biti posljednja faza.

>> Šeks najavljuje rebalans već u utorak ili srijedu

'Naši građani očekuju da vrh hrvatske politike počne od sebe i najmučnijih. Naravno da ćemo svi građani izgurati teret ove krize, ali preraspodjela tereta mora biti', rekao je Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a. Spominje se i povećanje trošarina na duhanske proizvode, alkoholna pića, ali i mobilnu telefoniju. Sve to treba još prezentirati socijalnim partnerima. 'Mislim da će to naši građani razumjeti, da će i naši socijalni partneri razumjeti posao. Radimo bez ostatka i znamo da to moramo i možemo napraviti sami ne tražeći ničiju pomoć', rekla je premijerka. Vlada i partneri svjesni su da ušteda ni sutrašnjeg ni jesenskog rebalansa neće puno pomoći proračunu, ali će nas pripremiti za iduću godinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene