Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor MVPEI-a

'Vlada nije lobiranjem ubrzavala pregovore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li i koga bivši hrvatski premijer, Ivo Sanader, plaćao u Europi za usluge lobiranja, pitanje je kojim se bavi dio europarlamentaraca.

Dok oni traže provjeru medijskih napisa, koji mjesecima protuzakonito cure unatoč tajnosti istrage, u Ministarstvu vanjskih poslova ne pridaju im veliku važnost. Nismo koristili lobističke usluge u Bruxsellesu, poručuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekivala da će stati pred lice pravde 'Šokirana sam Sanaderovim bijegom' Slika nije dostupna Bivši kolega Milinović: Prijavio bih Sanadera da je ukrao i 100 kuna

Jedan od čak 93 amandmana trojice europarlamentaraca iz redova socijalista na izvješće Hannesa Swobode i danas se iznova iščitavao na Markovu trgu.

>> 'On govori o bojazni zbog postojanja korupcije unutar EU institucija'

Trn u oku navodno je priznanje bivšeg šefa Carine USKOK-u da je zatajenim novcem Hrvatska plaćala lobiranje u Bruxellesu. Dovoljan razlog da zatraže istragu OLAF-a, Unijinog antikorupcijskog Ureda. Vesni Pusić sve to zvuči pomalo nevjerojatno.

Vlada nije ubrzavala pregovore

'Malo je nelogično da netko krade novce, pa onda s tim ukradenim novcem radi nešto što može raditi najlegalnije i najnormalnije', zaključila je. Dok predsjednica Nacionalnog programa za praćenje pregovora smatra da se trebaju bojati tamošnji činovnici, sa Zrinjevca odgovaraju da vlada nije ubrzavala pregovore lobističkim uslugama.

'Snažno podupiremo sve istrage, koje imaju cilj utvrditi nezakonite radnje, kako u RH tako i izvan nje', rekao je Berislav Živković iz Ministarstva vanjskih poslova. OLAF je do sada istraživao sumnjive tragove novca u blagajni Europske unije, što mu je i zadatak, pa dobro upućeni drže da je malo vjerojatno kako će otvoriti 'slučaj Sanader', na način na koji se to od njih traži.

USKOK i DORH ne žele komentirati istup europarlamentaraca. Hoće li i na koji način reagirati na poziv da se u suradnji s OLAF-om razjasni pitanje o kojem je, navodno, u istrazi progovorio bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, ne žele reći.

Ponovno se ograđuju od prozivki da podaci, svakodnevno plasirani u medijima cure iz njihovih redova. Vidjeti spis, mogu i osumjičenici i njihovi odvjetnici, uvjeravaju.

Lobiranje u Bruxellesu nije uređeno zakonom

Za razliku od SAD-a, lobiranje u Bruxellesu nije uređeno zakonom. Hrvatska ondje nema niti jednog profesionalnog, službenog lobistu. Možemo se registrirati dobrovoljno. Pa mnogi i nemaju obvezu prijaviti što rade i tko ih plaća, pojašnjava naš sugovornik.

'Ako govorimo o lobiranju crnim novcem, nazovimo ga tako, to onda više ne spada u profesionalno lobiranje', rekao je Natko Vlahović, glavni tajnik Hrvatskog društva lobista. Amandmani, koji su digli prašinu, vjerojatno će i idući tjedan biti predmet nove rasprave.

No, mnogi, koji im ne pridaju veliku važnost, drže da je riječ o međusobnom obračunu eurosocijalista i pučana, kojima je i Sanader bio na visokom mjestu, a ne nova prepreka Hrvatskoj na putu prema europskoj obitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene